Fahrenheit 90 - selviytymisvinkkejä kesähelteeseen


Kesäloman loppuosa on ollut yhtä selviytymistaistelua helteen kanssa. En valita. Mielummin lämmintä kuin kylmää. Säännöllisesti lenkkeilevälle on tietysti vähän hankalaa. Palattuani Kauhajoen ultrajuoksufestivaaleilta koetin totuttautua taas normaalirytmiin. Juoksu lämpimässä menettelee, kunkan ei pukeudu liian raskaasti. Toisaalta ilman paitaa palaa iho. Juoksulenkkejä paahtuneessa maastossa, tiejuoksua, jopa kokonainen maratonjuoksu numerolapun kanssa, ja aina väliin istumista autossa lämpimintä paikkakuntaa metsästäen. Säkylän mansikkamaratonilla helle oli otettu huomioon lisäämällä juomapaikkoja ja katsomalla hitaita loppuaikoja läpi sormien. Matkan varrella oli tarjolla jopa puutarhaletkulla suoritettu juoksijoiden kastelu josta ei tullut sakkominuutteja.

Polkujuoksua Fahrenheit 90 lämpötilassa
Juoksentelun lisäksi piti kokeilla välillä melontaa perhekanootilla. Veden päällä kosteus tunnetusti viilentää oloa. Viiden tunnin melontaretki sopii helteeseen sikäli että ilman paitaa meloessa ihokin ehtii mukavasti saada aurinkoa, jonka tosin huomaa vasta kun iho kuoriutuu pois. Samalle reissulle yhdistyy joustavasti juoksulenkki kun joen suisto on kuivunut niin matalaksi että muutama kilometri menee kanoottia vetäen. Rannalta ihmetellään mitä on tuo porukka joka tallustelee keskellä jokea.

Kanoottikävelijät
Katsoin paremmaksi siirtyä takaisin juoksun pariin, ja järjestin parin tunnin varoitusajalla hulppean sadan kilometrin juoksutapahtuman "Trooppinen Seikkailu". Liiallinen ihon palaminen oli tarkoitus välttää juoksemalla yön yli. Täysin helteeltä ei vältytty sillä juoksu kesti 17,5 tuntia josta yli kymmenen tuntia mentiin helteessä. Ylin lämpötila Fahrenheit 90, alin jotakuinkin 60.  Ylikuumenemista jouduttiinkin torjumaan roimalla nesteytyksellä ja uimataukojen avulla: Matkajärvi, Pällin uimaranta, Utajärven uimaranta ja Rokuanlampi.

Trooppinen seikkailu meneillään
Loman edetessä alkoi käymään selväksi ettei hellettä pystyisi selättämään pelkästään juoksemalla. Oli tarpeen järjestää kastautumismahdollisuus pihalle saunan viereen. Suomalainen kestää hyvin lämpötilan vaihtelua Fahrenheit 200 ja Fahrenheit 50 välillä (saunasta uimaan) mutta tasaista Fahrenheit 90 astetta on hankalampi sietää.

Viilennysallas
Liikunnan osalta laji vaihtui jälleen. Kävimme kevyellä kuuden tunnin pyöräretkellä Merihelmessä aika kivan auringonpaisteen vallitessa. Pyöräillessä ei iho kuulemma pala mutta ihan onnistuneesti saatiin punaista rantua aikaiseksi sielläkin johtuen repun hihnoista. Tällä retkellä nestemäiset eväät olivat tärkeässä osassa ja painoivat paljon. Myöskin paarmat näyttävät selviävän tukavan hiertävissä olosuhteissa hämmästyttävän hyvin, eikä ihme sillä niillä riittää juotavaa kun paljasta pintaa on näkyvillä.

Pyöräretkellä Merihelmeen ja takaisin
Loman lopulla piti vielä kokeilla miltä tuntuu normaali kesänvietto helteessä seisoskellen ja kovaäänistä musiikkia kuunnellen, tai vessajonossa kiemurrellen, sekä välillä vaihtelevan lämmintä juomaa kurkkuun kaataen. Meneehän se sekin, mutta uskomattoman kovakuntoista porukkaa jotka jaksavat tuolla helteessä pari päivää aamista iltaan pönöttää. Rankempaa se on kuin juokseminen. Vaikka olisi näin kuskina vaan.

Uupunut festivaalivieras tarkkailuasemissa

Kommentit

  1. Onpa ollut sinullakin kiva loma :) Mekin täällä oomma tuumannu, ettei passaa kuumuutta valittaa vaan todeta ainoastaan, että onpa lämmin keli. Hyvä kirjoitus!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit