Viimeistelyt kohti Nuuksio Backyard Ultraa

Barkley Marathons.

Big Dog's Backyard Ultra.

Lazarus Lake. Race designer from Hell.

--

Se pitäisi kieltää, että kaiken järkevyyden rajat ylittävistä hullutuksista tehdään niin koukuttavia että niihin tulee lähdettyä mukaan. Tällä kertaa ilmoittautuminen singahti lyhyen henkisen vastustelun jälkeen Nuuksion Backyard Ultra -tapahtumaan josta voittaja saa suoran osallistumisoikeuden lajin MM-kisan Big Dog's Backyard Ultraan Tennesseehen.

NBU kilpailijan esittely numerolla #25

Kisa tulee etenemään siten että kilpailijat lähtevät joka tasatunnilta 6,7 kilometrin polkureitille. Jos lähdöstä myöhästyy, putoaa pelistä. Viimeinen liikkeellä olija voittaa, muiden tulos on DNF = "Ei Päässyt Maaliin". Tapahtuman kestoaikaa ei ole rajoitettu.

En ilmoittautunut kisaan sen takia että olen ainutkertaisessa kunnossa. Tapahtuma pikemminkin herätti kiinnostuksen, ja vasta ilmoittautumisen jälkeen aloin pohtia pystyykö tälle kunnolle enää tekemään mitään.

Juoksuvauhdit ja kynnystasot ovat käsittääkseni samalla mallilla kuin kaksi vuotta sitten, jolloin olin myös yhtä pullukka kuin nyt. Silloin sain sadannen maratonin kerättyä ja jaksoin juosta useita tunteja peräkkäin, nyt peruskuntoa pitää vielä hieman kehittää. Aikaa siihen on vajaat neljä viikkoa.

Arviot kynnysvauhdeista:

Aerk    135 ppm    6:05 min/km
Mara    145 ppm    5:10 min/km
AnK     164 ppm    4:40 min/km
Max     180 ppm    3:40 min/km

Kaikki muut arviot paitsi maratonvauhti näyttäisivät vähän huonontuneen. Tämän korjaamiseksi viikko-ohjelmani kisavalmistautumiseen on tällainen:

 Viikko 22:

    ma-pe: 5 x peruslenkki + 3 x 1000 m (tehty)
    la: NBU-treeni 8 x 6,7 km (tehty)
    su: kevyt 9 km (tehty)

 Viikko 23:

    ma-pe: 5 x peruslenkki + mäkiloikkaharjoitus (tehty)
   
la: Polku-ultra-treeni 30-40 km
    su: kevyt 15 km

 Viikko 24:

    ma-pe: 5 x peruslenkki + 3 x 1000 m
   
la: NBU-treeni 5 x 6,7 km
    su: kevyt 9 km

 Viikko 25:

    ma-pe: 5 x peruslenkki + mäkiloikkaharjoitus
   
la: pitkis 20 km
    su: kevyt 15 km

 Viikko 26:

    ma-to: 3 x kevyt + 1 x lepopäivä!
    pe-su: Nuuksio Backyard Ultra
 

Tarkoituksella harjoittelu on varovaista etten rasitu liikaa. Siinä kävisi helposti niin että juoksu itse kisassa ei maistu. Toiveissa on että ulkona olisi kesäkuussa sen verran lämpimät ilmat että elimistö ehtii tottua kuumuuteen.

Viime lauantain testitreeni paljasti että kehittymsen varaa vielä on. Seitsemännen kierroksen loppupuolelle meni vielä hyvin, mutta sitten en päässytkään hiekkaylämäkeä ylös. Takareisi meni kipeään kramppiin jos sitä vähänkään koukisti. Tämä on tila jota pitää välttää itse kisassa viimeiseen asti: suolatabletit, Osmosal-liuos, jne.

Harjoituskisan lähtöpaikalla

Muutenkin kisassa pitää olla isotonista urheilujuomaa, ei pelkkää epäterveellistä limonadia niinkuin harjoituksessa.

Epäterveelliset eväät

Harjoitus antoi kuitenkin sopivasti käsitystä siitä millainen NBU reitti on fyysisesti. Kierroksen pituus ja nousumäärä oli laadittu tarkasti formaatin päiväreitin mukaisesti, kuten allaoleva kaaviokuva kertoo. Suurin nousu oli rantatieltä Runtelinharjun päälle, pienemmät töyräät lähinnä Isoniemen soramonttualueen hiekkamäkiä.

Tarkoitus olisi tehdä monipuolisia harjoituksia myös valmistautumisviikoilla. Mäkiloikkaharjoituksissa ajatus on vahvistaa jalkojen lihaksia. Vauhtikestävyyttä pidän varovasti yllä ajoittaisilla tonnin vedoilla. Tärkeimmiksi harjoituksiksi jäävät viikoittaiset pitkät lenkit. Niillä pitäisi irrota se tulos mihin on saumaa.

Tavoite kannattaa kisassa olla. Välitavoitteeksi ajattelin 20 kierrosta. Varalta hankin sellaiset paluuliput että pystyn jatkamaan toiset 20 jos kulkee. Sen jälkeen lähden pois.

 

Kommentit

Suositut tekstit