NUTS Köykkyri 2021

Köykkyrin laskettelurinne 21.11.2021 klo 10:00
 

Käydään suoraan asiaan.

NUTS Köykkyri Pre-Xmas Uphill Race järjestetään ensi lauantaina yhdeksännen kerran, tosin viime vuonna ei kilpasarjoja järjestetty. Osallistun kisaan jos kohtalo suo, eli ilmoittautunut olen. Tärkeä osa tällaista suurkisaa on kunnollinen etukäteisspekulointi, joten tässä sellainen nyt tulee.


Köykkyrin hiihtokeskuksen alamaastoa

Historiaa:

Ensimmäinen NUTS Köykkyri -ylämäkijuoksu järjestettiin lumisena ja liukkaana alkutalven päivänä 30.11.2013. Konsepti oli jo alusta lähtien toimiva: noustaan lyhyttä 400-metrin reittiä mäki ylös ja polkua alas. Musiikki soi ja evästä tarjolla ala-asemalla. Myöhempinä vuosina konsepti täsmentyi pikkujoulun, paljuilun ja runonlausunnan keinoin. Kuuden tunnin ultrakisan voittajaksi kruunattiin ensimmäisenä vuonna alkukiristäni huolimatta Legenda Larivaara, ja tulosluettelo oli kaikenkaikkiaan seuraava:

1     Visa-Pekka Larivaara     95 kierrosta
2     Ossi Kangas                   92 kierrosta
3     Marko Mattila                89 kierrosta
4     Jyrki Leskelä                  88 kierrosta
5     Harri Ruuska                 69 kierrosta

Seuraavan vuoden kierrosmäärälläni olisi tuon listan tuloksille jo pärjännyt, mutta siinä vaiheessa isot pojat olivat nostaneet tasoaan. Ehkä sää oli myös helpompi kuin ensimmäisenä vuonna. Omat 6-tunnin kisatulokseni ovat kaiken kaikkiaan seuraavat:

2013: 88 kierrosta

2014: 96 kierrosta

2015: 83 kierrosta

2019: 85 kierrosta

 

Kuuluisat Köykkyrin portaat

Voittajaveikkaus vuodelle 2021 on miesten sarjan osalta vaikea tehtävä, sillä lähtöluettelossa on edellisvuosien kisat voittaneista huippu-urheilijoista ainoastaan yksi. Palautetaan mieleen nämä supersankarit vuosilta 2013-2019:

2013: VP Larivaara 95 kierrosta

2014: Herra Kaukola 105 kierrosta

2015: Herra Kaukola 96 kierrosta

2016: Pauli Turtinen 122 kierrosta

2017: Herra Kaukola 100 kierrosta

2018: Tommi Sorvoja 114 kierrosta

2019: Tommi Sorvoja 114 kierrosta

Selatessani tämän vuoden osallistujalistaa, huomaan että aiempina vuosina menestyneitä ei listalla nyt ole kovin montaa, ja Legendan kunniakkaasta voitostakin on jo 8 vuotta. Päädyin näistä lähtökohdista miesten 6-h sarjan voittajaveikkauksessa seuraavaan:

Voittajaveikkaus: Regis "Repe" Rogue-Oikarinen

Mustat hevoset: Marko Vapa, Visa-Pekka Larivaara

Perustelut valinnoille ovat seuraavat. Repellä ei tässä lajissa ole vielä sitä suurinta menestystä tullut, mutta hän on rohkea harjoittelija joka on jo pariin otteeseen väläyttänyt lähes sadan kierroksen tuloksen tässä tapahtumassa. Jospa tämä on se läpimurtovuosi? Marko Vapalla on riittävät kannukset ultrajuoksuun Terva Trail ennätyksen haltijana, ja kuluneena vuonna myös pitkiä mäkisiä kestävyyskisoja rogainingin puolelta. VP Larivaara on ilman muuta juurikin musta hevonen. Olen muistavinani että Legenda on käynyt lenkillä?

Naisten 6h-sarjassa katselin hetken lähtöluetteloa, mutta en osannut asetella veikkauksia edellisvuosien tulosten perusteella, mikä ei sinänsä haittaa sillä päätin itse osallistua miesten sarjaan.

Peruskuntoinen vuorijuoksija

Koen olevani varsin keskinkertainen vuorikuntoilija, jonka heikkoutena on ylämäkitunkkaus ja vahvuutena on alamäkivyöryminen. Tästä syystä koin tänä vuonna tarvetta käydä harjoittelemassa ennen kisaa. Tarkemmin ottaen kävin tänään kahden tunnin lenkin tuolla pahamaineisella reitillä.

 

Edeltävän viikonlopun testiharjoitus


Testiharjoituksessa ilmeni seuraavaa: viime vuonna Fun Runissa käytetty uusi reitti oli noin 50 metriä vanhaa reittiä pidempi eli 450 m. Jos tänä vuonna juostaan vanhaa reittiä, saatan pystyä vyöryttämään jopa 90 kierrosta määräajassa (helpon kelin tavoite). Uutta reittiä käyttäen saatan joutua tyytymään 80 kierrokseen (hitaalla kelillä). Jostain siltä väliltä tulos luultavasti on.

Tärkeimmät muistettavat asiat tällaista kisaa varten ovat seuraavat: lähtöviivalle laihana kuin luuviulu jotta ei tarvi raahata ylimääräistä painoa ylös alas (hups), jalat pitää olla virheettömässsä kunnossa ilman kivuliaita vaivoja (hups) ja edellisten kuukausien harjoittelu koostuu lähes yksinomaan mäkijuoksusta ylös alas n.s. hillreps (oops).

Joo, en taida ihan kärjessä olla, mutta olen sentään käynyt lenkillä, ja tonnin asfalttitoistoja on tältä vuodelta kunnioitettava määrä. Niinpä uskallan osallistua ilman merkittävää pelkoa lyyhistymisesta kesken kisan. Jos en hymyile niin se johtuu vain siitä että on vitun rankkaa, ja hymyilen sitten jälkeenpäin. Palataanpa astialle ja katsotaan miten voittajaveto onnistui.


Nähdään ensi lauantaina

Päivitys NUTS Köykkyri 2021-kisan jälkeen:

1     Mika Leppälä               107 kierrosta
...
14   Jyrki Leskelä                  80 kierrosta 

Perinteiseen tapaan minua pyydettiin lausumaan runo kesken kisan, lisäksi liukastuin alamäessä, kolautin pääni, ja pidin vähän taukoa. Taukoja tuli myös vaatteiden vaihdossa pakkaskelin takia, sekä kahden lenkkimakkaran ja parin keittokupillisen jonottamiseen. Reitille oli satanut aamulla lunta joten se oli alussa vähän hidaskin, joten olen tyytyväinen 80 kierroksen ylitykseen.

Kuuluttaja pyysi lausumaan runon...

NUTS-runo 2021:

mikä olet
mikä olet

katsot läpi
pakkasen ja viiman

vuoropäivin kannat
pöydälleni
huurteisia kolpakoita

kipua ja kolotusta
onnea tai uupumusta

jälkiäsi jättämättä
olet poissa

mikä olet
mikä olet

älä vastaa,
elämä


Kommentit

Suositut tekstit