Tärkeät asiat

On syntymäpäiväni. Täytän viisikymmentäyksi vuotta ja huomaan että tärkeysjärjestys elämässä on muuttunut. Vai onko? Kun tarkemmin ajattelee, niin en ole pitänyt elämänarvoistani sen kummempaa luetteloa. Onko asia niin, että jos jotain sellaista kirjoittaa ylös, joutuu niitä myös noudattamaan.

Minulla ei siis ole todisteita että tärkeysjärjestys on muuttunut, mutta minusta tuntuu siltä. Yritänpä listata jotain.

1. Perhe

En ole koskaan ollut näkyvästi perhe- tai sukurakas ihminen, mutta silti tämä oma perhe, siis lapset ja vaimo, ovat käytännön elämässä niitä tärkeimpiä asioita. Toki tärkeitä ovat myös muut ihmiset joiden kanssa olen tekemisissä - ystävät tai työkaverit - mutta perhe tulee kuitenkin aina ensin. Välitän näistä lähellä olevista ja yritän sen kömpelösti myös näyttää.

2. Terveys

En liioittele terveyden suhteen: esimerkiksi hammaslääkärissä käynti saattaa venyä, ja epäterveellistä ravintoa mennä aika-ajoin kurkusta alas. Moni asia elämässäni menee kuitenkin terveyden ehdoilla. En polta enkä juo alkoholia merkittäviä määriä. Terveyteen kuuluu myös kuntoliikunta, joka on minulla enimmäkseen puhdasta terveysliikuntaa. Vältän stressaamasta asioita joita ei ole pakko stressata.  Tavoitteena on siedettävän hyvä olo, ja niin pitkä elämä kuin on tarjolla.

3. Työ

Työ on suuri osa elämää, 40 tuntia viikossa. En tekisi työtä jos se ei olisi tärkeimpien asioiden joukossa. Tärkeintä työssä on muun elämän rahoittaminen palkan avulla, ja myöskin se, että siinä on samalla osana jotain joukkoa joka mielestään tekee jotain hyödyllistä, olkoonkin vaikka laitteiden suunnittelussa.

4. Huvi

Tänne osastolle lasken esimerkiksi juoksukisaan osallistumisen tai korttipelin pelaamisen. On hyvä että on näitä vähemmänkin tärkeitä kiinnostuksen kohteita, elämään mahtuu kyllä aikaa, eihän kaikki aika tarvitse mennä kolmen tärkeimmän asian ympärillä. Järjestys on kuitenkin tämä: kun työ tai perhe kutsuu niin huvi saa hetkeksi väistyä.

---

Siinäpä siis oli tärkeiden asioiden luettelo. Entäs sitten sellaiset asiat kuin Venäjän sotatoimet Ukrainassa? Eivätkös ne ole tärkeitä asioita?

Kansakuntien näkökulmasta Ukrainassa toki tapahtuu isoja asioita. Muutama vuosikymmen sitten seurasin vielä tarkasti kylmän sodan politiikkaa, mutta nyt Venäjän aikana olen vähän antamassa periksi.

Toki minulla on sen verran sotilaallista harrastuneisuutta että lyhyen analyysin voin piruuttaan heittää. Näyttää varsin selvältä että sotatoimet Ukrainassa jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen - lyhyellä aikavälillä yritetään hämätä monella tapaa, mutta pitemmän päälle Venäjän toimet ovat helposti ennakoitavia. Näillä toimilla ei ole tule olemaan voittajaa, mutta monta häviäjää on, nimittäin Venäjän ja Ukrainan tavalliset kansalaiset. Venäjän armeija tulee kohtaamaan vaikeamman vastuksen kuin on arvioinut, mutta perääntymistä tuskin tapahtuu. Kasvojaan ei myöskään ole varaa menettää omien kansalaisten ja Kiinalaisten ystävien seuratessa tapahtumia.

Aihe on perin kiinnostava, mutta omat vaikutusmahdollisuudet ovat niin vähäiset että niissä jää vain sivustaseuraajan rooli uutisvirran äärellä. Niinpä tämän kehityskulun seuraaminen eikä politiikka muutenkaan kuulu tärkeiden asioiden listalleni.

Perhe. Terveys. Työ. Huvi. On syntymäpäiväni. Täytin viisikymmentäyksi vuotta.

 

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit