Aprillia: Lajinvaihto sattumien summana

 

"Leskelä haluaa asettaa itselleen aina uusia tavoitteita."

Ultrajuoksun 100 km suomenmestaruuskilpailut järjestetään Salossa 10.-11.6.2023. Tapahtuma on perinteinen Suomi-juoksu, johon olen osallistunut neljä vuotta sitten. Kisa omaa tätä nykyä virallisen SM-statuksen Suomen Yleisurheiluliiton suojissa, ja mestaruustaistoihin osallistujan pitää olla yleisurheiluseuran lisenssiurheilija. Matka on minulle hieman liian kiivasvauhtinen ja lyhyt mutta joskus täytyy uskaltautua epämukavuusalueelle. Niinpä ilmoittauduin kisaan jo hyvissä ajoin, ja ilmoittauduin myös tunnetun yleisurheiluseuran jäseneksi. Seuran nimen jätän tässä vielä kertomatta mutta paikalliset voivat hyvin arvata mistä seurasta on kyse.
 
Sellainen oli siis alkuperäinen suunnitelma. Kuukausi sitten sain sähköpostia, jossa ilmoittautumiseni oli hyväksytty. Siinä vaiheessa huomasin kömmähdyksen. Sen sijaan että olisin valinnut "Salo, 100 km, 10.-11.6.2023", tulinkin ilmoittautuneeksi tapahtumaan "SAUL, 100 m, 16.-18.6.2023". Lyhenne SAUL merkitsee Suomen Aikuisurheiluliittoa. Tekstien ero ei ollut suuri, mutta kilpailujen luonne poikkeaa toisistaan jonkin verran. Juoksun kesto vaihtui kertaheitolla kymmenestä tunnista kymmeneen sekuntiin.

Hetken pohtimisen jälkeen päätin pitää ilmoittautumisen voimassa. Alunperinkin ajatus oli uskaltautua epämukavuusalueelle. Ehkäpä ongelma ei ole niin suuri: kestävyyttä jo on, enää pitää harjoitella nopeutta. Eikä edes ihan vähänkään, nuoruusaikojen ennätykset sadalla metrillä ovat 13 sekunnin pintaan. Sellainen vauhti ei tule Väinölänniemen stadionilla riittämään edes välieriin.

Kävin heti päätöksen tehtyäni kokeilemassa 100 metrin pyrähdystä mutta en päässyt aivan maaliin asti: takareisi kipeentyi. Viime viikot ovatkin kuluneet pikajuoksun teoriaan tutustuessa. Yllättävää kyllä, aiheesta on varsin vähän kirjallisuutta, verrattuna kestävyysjuoksuun. Kirjaston hyllystä löytyi kulunut "Nopeus- ja nopeuskestävyysharjoittelu, toim. Antti Mero, Esa Peltola, Jussi Saarela, 1987". Jussin valmennuksessa olenkin ollut 1990-luvun vaihteessa, Oulun Pyrinnön riveissä. Jussin viisauksista jäi parhaiten mieleen tämä: "Paljon puhutaan kimmoisuudesta, että miten sitä voisi harjoitella. Tosiasia on se, että mitään sellaista ominaisuutta kuin kimmoisuus ei ole edes olemassa. Juoksu näyttää kimmoisalta jos juoksijan lihaksissa on voimaa. VOIMAA."
 
Jouduin pitämään juoksutaukoa joten ilmoittauduin kuntosalille. Ensimmäisenä keskiviikkona tein "käsipäivän". Penkistä nousi 40 kiloa. En ollut tyytyväinen. Enemmän meni aikaa salin valvojan (paikallinen lihaskimppu) kanssa rupatellessa. Hän kertoi itsekin juosseensa aitoja, kunnes polvi ei enää kestänyt. Siirtyi kehonrakennukseen.
 
Olin kuulemma tullut oikeaan paikkaan. Lihaskimpun neuvo oli kuitenkin tämä: ensin ravitsemus kuntoon, sitten vasta salille. Pari kuukautta salilla ja sitten radalle. Ravitsemuksesta hänellä sitten olikin sanottavaa: "Mites hiilarit?", "Mitä protskua tarviit?", ja savolaisittain "Ookko valamis testoomaan?".

Totta kai olen valmis testaamaan, terveellistä ravitsemusta. Maksoin vähän, ja sain neuvon mennä lauantaina odottelemaan läheiselle Shell-huoltoasemalle. Sinne tulee "Talonmies" punaisella Corollalla ja luovuttaa ravintoainesalkun. Siinä on kuulemma sellaiset hivenaineet että niillä on ennenkin juoksukisoja voitettu.

Tosiaan, nyt on jo huhtikuu ja kuntosaliohjelmaa yli kolme viikkoa takana. Penkistä nousee nyt jo 140 kg, mutta olen päässyt toki treenaamaan jalkalihaksia ja corea myös. Alattelin aloittaa kenttäharjoittelun parin viikon sisällä, heti kun lumi sulaa. Aikaa on niin vähän että en ala hifistelemään, vaan teen samalla viikko-ohjelmalla tappiin asti. Tässä ohjelman runko:

Ma: Salilla, ylävartalo 1,5 tuntia. 30 min kävelypalautus
Ti: 5 min lämmittelyt. 100 x 100 m lajinomainen harjoitus. 5 min verryttelyt
Ke: Salilla, core, 1,5 tuntia. 20 min kävelypalautus
To: 5 min lämmittelyt. 1000 x 10 m kiihdytykset. 5 min verryttelyt
Pe: Kevyttä kävelyä 15 min baariin. Kevyttä kävelyä 15 min baarista.
La: Salilla, jalkapäivä / rankaisu, 2 tuntia. 10 min kävelypalautus.
Su: Pitkis: 40 min rauhallista kävelyä.

Ohjelma saattaa vaikuttaa raskaalta, mutta sen pitäisi mennä leikiten sillä ravitsemus on sillä mallilla että palautuminen on todella nopeaa. Painoa on tullut 20 kiloa mutta se lienee kaikki lihasta, sillä torstain mittauksessa rasvaprosentti oli puolittunut. Jos kehitys jatkuu tätä rataa niin kesällä kehtaa mennä uimarannalle pullistelemaan ilman paitaa.

Jännittäviä hetkiä eletään, uusi laji ja uudet kujeet. Jos lukijoilla on vinkkejä "aloittelijalle" niin antakaahan vinkkejä tuonne blogin alle tai naamakirjaan!

Kommentit

Suositut tekstit