Yläkuloinen ensi vuosi

"Pohjimmiltaanhan kaikki tarkoittavat vain hyvää." - Simeoni Viikate

On vuoden viimeinen päivä. On tapana tehdä ennusteita ensi vuodelle. Tänä uutenavuotena haluan keskittyä optimistisiin ennustuksiin. Se on helpommin sanottu kuin tehty: Ukrainan sota selvästikin jatkuu, Suomen talous ei lähde yllättäen kasvukiitoon eikä valtion velka katoa minnekään. Kansalaisten on juostava pysyäkseen paikallaan.

Keskitynkin ennusteissa omiin asioihini, sillä niihin on helpompi löytää optimistista kulmaa. Jospa ennustuksista tulisi itseään toteuttavia? Tässäpä muutamia:

Ennuste 1: Pysyn paikallani. Joudun siis juoksemaan. Suomalaisista miehistä noin 50% elää 70 vuotiaaksi, 25 % 80-vuotiaaksi, 10% 90-vuotiaaksi ja 1% 100-vuotiaaksi. En tiedä kuinka monta prosenttia noissa ikäryhmissä juoksee. Ensi vuoden kuitenkin juoksen, ja vuoden lopulla tunnen itseni yhtä nuoreksi ja hyväkuntoiseksi kuin aina ennenkin. Pitemmän aikavälin ennuste: juoksen 80-vuotiaaksi, kävelen 90-vuotiaaksi ja elän 93-vuotiaaksi.

Ennuste 2: Liityn urheiluseuraan, hankin lisenssin, hankin hienot seuravaatteet ensimmäistä kertaa sitten 80-luvun, osallistun arvokisoihin, tosin ikäkausisarjassa miehet 50 v. Etenen ensimmäistä kertaa A-finaaliin MM-kisoissa (aikuisten eli veteraanien). Tämä ihmeteko tapahtuu suunnistuksen sprinttimatkalla.

Ennuste 3: Nautin hyvästä ruoasta, mutta hoikistun siitä huolimatta kesäksi kisakuntoon kuin itsestään, palautuen syksyn mittaan normaalipainoon. Nautiskelen monipuolisesti erilaisista urheilutapahtumista useassa lajeissa. Näistä esiin nostaisin edellämainitun suunnistuksen lisäksi johonkin upeaan ultrajuoksutapahtumaan osallistumisen vielä toistaiseksi valitsemattomassa paikassa.

Ennuste 4: Osallistun kahteen puolustusvoimien järjestämään koulutukseen. Toinen niistä on pakollinen, toinen vapaaehtoinen. Koulutusten jälkeen minut ylennetään viimein reservin luutnantiksi kolmenkymmenen vuoden odottelun jälkeen. Ja jos ei tärppää, niin upseerien asevelvollisuus kestää 60-vuotiaaksi asti. Minulla on siis jäljellä vielä hieman yli 7 vuotta tehokasta peliaikaa.

Ennuste 5: Lopetan kaljan lipittämisen määräajaksi. Lasken itseni jo nyt melko raittiiksi (noin neljä tölkkiä viikossa), mutta ensi vuonna kyllästyn siihenkin ja haluan kokeilla mitä täysraittius saa aikaan yhdessä kovan treenin kanssa. Vanhemmista blogiteksteistä voi tarkistaa että minulla on jo täysraittiudesta kokemusta noin 5 vuoden ajalta. Mitä enemmän ikää karttuu, sen terveellisempää raittius on, uusimpien tutkimusten mukaan.

Loppuhuomautuksena eli disclaimerina todettakoon että nämä ovat vain ennusteita. Ei voi tietää, toteutuvatko ne vaiko eivät. Mahdollisia ne kuitenkin ovat, se verran taustatutkimusta olen tehnyt.

Ennustaminen on ylipäätään vaikeaa, mutta sitä kannattaa tehdä. On mielenkiintoista tarkastella ennusteiden toteutumista, ja sen voi tehdä vain, jos on ennustettu.

Tekstin alkuun lainattu sananlasku on peräisin tästä iskelmävideosta:

Viikate - Alakulotettuja tunnelmia (YouTube)



Kommentit

Suositut tekstit