Verenpainejuoksijan terveyskertomus, ryhtiliike ja jatkotoimet

Terveystarkastus 7.5.2024

Tarkoitukseni oli uusia verenpainelääkkeen resepti. Sen pitäisi olla normaalipainoiselle koko ikänsä urheilleelle 50+ ukkelille läpihuutojuttu. Pumppu toimii sykealueella 45-185 ja tällä hetkellä jopa vääntöäkin löytyy niin että se pappasarjassa vielä riittää. Lääkärintarkastuksessa edessä olikin tiukka kuulustelu. Tosielämän Pippa Laukka otti ja kertoi juurta jaksaen lääketieteellisiä perusasioita. Katseltiin siinä läpi verenpainetuloksia ja kolesteroliarvoja ja laskettiin sydänkohtausriskiä.

En saanut heittämällä verenpainelääkkeitä uusittua. Tuli sellaiset ukaasit että lääkeannoksia nostetaan jos eivät elämäntavat ala muuttumaan. Kuukauden päästä takaisin ja verenpaine sekä veriarvot oltava kunnossa. Kyllä on normaalia suomalaista ravintoa nauttivan normaalipainoisen kilpasuunnistavan ultrajuoksijan elämä joskus julmaa.

Mittaustulokset jotka katkaisivat kamelin selän olivat seuraavat:

Systolinen Diastolinen
138-145      78-82

Kokonaiskolesteroli
5.6 mmol/l
 
Verenpaineet suositusten rajoilla vaikka on lääkitys käytössä. Verenpaineiden erotus liian suuri, lieneekö verisuonet kalkkeutuneet. Kokonaiskolesteroli yksiselitteisesti liian korkea myös, ottaen huomioon merkittävät sukurasitteet.
 
Analyysin jälkeen tulivat yhtä tiukassa paketissa suositukset. Suolan käyttö vähemmäksi. Kuitupitosempaa ravintoa, paljon kasviksia. Voi, juusto, maitorasvat ja punainen liha vähemmäksi. Kasvisöljyä, Benecol-margariinia, kalaa ja kanaa tilalle. Tälläkö tilanne korjaantuu? Kyllä vain. Kuulemma näkee ihan selvästi että ravitsemuksesta se on nyt kiinni. Sydänkohtaukseen kuolemisen riski seuraavalla tarkastelujaksolla on neljä prosenttia, ja näillä muutoksilla se olisi laskettavissa kolmeen prosenttiin.

Entäs läski? Ei kuulemma siitä kiinni. Moneen kertaan toistettiin että painoa ei saa pudottaa. Epäselväksi jäi että siksikö ei saa painoa pudottaa että se vääristäisi seuraavan labratestin mittaustuloksia, vai eikö ihan oikeasti saa. Olutta kuluu sen ja sen verran. Ei kannata kuulemma sitäkään vähentää. Keskitytään olennaiseen.

Ensireaktio

Entisenä "ortorektikkona" lähdin tietysti haasteeseen täysin rinnoin mukaan. Laadin nimittäin sellaisen järjestelmän jolla ei voi kun voittaa. Tavoitteena on saada 12.6. lääkärin haavi auki, ja samalla tekosyy hommata sellaista naposteltavaa joka ihan oikeastikin on hyvää vaihtelua tottumuksen tuomiin käytänteisiin.
 
Jos nyt lyhykäisesti listataan ne ravintoaineet josta minulle on saattanut kertyä ylimääräistä verenpainetta ja kolesterolia niin kyllähän ne ovat leipä, leivonnaiset, laadukkaat juustot, muut maitotuotteet ja sokeriset juomat. Muutama sipsi silloin tällöin. Jonkin verran saattaa tulla maistuvista päivällisistä, sillä treenaajana sitä joutuu jonkin verran runsaammin syömään, ja ihan "normaalinkin" ravinnon mukana saattaa suolaa ja kovia rasvoja tällöin tulla mukana hitusen enemmän kuin verenpainepotilaalle olisi suotavaa. Tällaisen päätelmän tein, mutta päätin että muutan vain aamupala/välipala/iltapalatottumukset, illallismeininki säilyköön ennallaan. Menee perheellisellä vähän liian vaikeaksi jos joka päivä on kahdet eri ruuat.

Käytännössä aamu-väli-iltapalana tulee olemaan esimerkinomaisesti kaurapuuro, mysli, rahka, benecol-raejuusto-sardiini-ruisleipä, kahvissa kauramaito, väliin hedelmiä tai marjasmoothieta. Juomana rasvatonta maitoa & piimä sekä kivennäisvettä. Pikkunaposteltavaksi lähinnä pähkinöitä ja joskus omena. Erikoisuutena lusikallinen extra virgin oliiviöljyä iltaisin. Miksi? Koska se on niin outo suositus että pakko kokeilla.

Tieteellistä faktaa

Lääkäreillä on tietysti kiirettä eikä edes pääsyä kaikkeen dataan jolla on merkitystä. Niinpä kokosin yhteen tärkeimmät tulokset aiemmista verikokeista viimeisen viidentoista vuoden ajalta. Niitä löytyi sekä Mehiläisestä että Terveystalosta, suurin tauko seurannassa oli Koronahysterian aikana. Käydäänpäs data läpi sen kummempia jaarittelematta.

Viidentoista vuoden kolesterolimittaukset olivat kieltämättä mielenkiintoiset. Vielä mielenkiintoisempaa olisi nähdä mitä tuohon 8 vuoden aukkoon sisältyy. (myöhemmin näytän 4.6.2024 tilanteen siitä miten ryhtiliike on purrut näihin)
 
Yleisesti ottaen näyttää siltä että kokonaiskolesteroli on pikkuhiljaa noussut. Tarkemmin katsottuna onkin niin että sekä hyvä (HDL) että paha (LDL) kolesteroli olivat lähteneet laskuun jo kaksitoista vuotta sitten, mitä hittoa?

Katsoin tulokset vielä kerran läpi ja huomasin yhden eron. Vuoden 2024 mittaus ei ole paastomittaus. Tämä vaikuttaa triglyseridi-arvoon (vihreä) ja sitä kautta jonkin verran myös kokonaiskolesteroliarvoon. Niinpä sininen ja vihreä käyrä eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Eli mittausvirheen piikkiin?

Paljonko triglyseridin paastoarvo ja ei-paastoarvo poikkeavat toisistaan? Mitä sanoo tiede?


Ylläoleva diagrammi kertoo että triglyseridin paastoarvot ovat vain hiukan matalammat kuin ilman paastoa otetut. Eli todennäköistä on, että minulla oli mittaushetkellä siltikin aika hitokseen korkeat triglyseridit.

Kaksi yleisintä syytä korkeisiin triglyseridiarvoihin:
  • Vyötärölihavuus ja siihen liittyvä maksan rasvoittuminen
  • Ravinnossa runsas nopeiden hiilihydraattien (sokeri, vaaleat viljatuotteet) määrä, eritoten jos diabetes jolloin hiilihydraattien käsittely ontuu
Tämän perusteella teen muistinvaraisen arvion että nopeata hiilaria on mennyt alas kiitettävästi osapuilleen 53 vuoden ajan. Täysin mahdollista että on alkanut tökkimään. Niinpä pidän nopeat hiilarit pois uudelta välipalalistalta. Datan pohjalta tulkittuna saattaa olla että ne ovat se todellinen ongelma, eivätkä niinkään voissa paistetut pikkusuolaiset.
 
Tarkistetaan vielä yleisiä merkkejä verenkuvasta.


Hemoglobiini on pyörinyt normaaleissa lukemissa, viimeisessä mittauksessa hieman ylärekisterissä vaikka treeniäkin on ollut. Se viittaisi siihen että liharuoka ei ole unohtunut lautaselle.

Natrium on pikkuhiljaa valunut alaspäin mutta siitä en osaa sanoa miksi. Se on nyt aivan suositusten alarajalla. Matala natrium-arvo saattaa viitata sydämen vajaatoimintaan joten sitä täytyy verenpainepotilaan hieman pitää silmällä.

Leukosyytit näyttivät viime mittauksessa olleen huomattavasti koholla tavanomaisesta tasostani, mutta suosituksiin nähden ihan ok tasolla. Ne saattavat nousta esimerkiksi kovan fyysisen ponnistelun takia. Mittauspäivän aattona juoksin Pohjantähti Sprint 2024 -kisan jossa oli kaksi kovavauhtista suoritusta. Se saattaa olla tuon kohonneen leukosyyttiarvon taustalla, mutta tätäkin on syytä hieman seurata.
 
Viimeisenä asiana pohdittakoon pitäisikö fyysistä harjoittelua muuttaa. Treenistäni 80-90 prosenttia on kevyttä peruskestävyysjuoksua, jonka kanssa en ole kovin tarkka tehojen suhteen, mutta siellä zone 1-2 tasolla mennään. Mistä tiedän ettei ole zone3? Sen vain tietää, jos on juossut yli 40 vuotta. Sitten on juoksutekniikkaa ja VO2Max ylläpitävää/kehittävää se 10-20 prosenttia. Mukaan lasketaan intervallit sekä vauhdikkaat suunnistuskisat ja harjoitukset. Zone 3-4. Mistäkö tiedän. Höh. Silloin joutuu enempi vähempi hengittelemään. Katsotaanpa kaaviosta.

Peruskestävyystreeni kehittääpi rasvanpolttoa elikkäs solutason aineenvaihduntaa, ja toki kaikkea muutakin, esim sydäntä niin muodoin. Reilusti alle 2 mmol/L tuosta kuvasta katsoen. Paras hyöty vissiin tuossa missä laktaatti ihan pikkuisen alkaa nousemaan, mutta tosiasiassa eipä ole suurta eroa kunhan vaan ei vedä liian kovilla tehoilla, jolloin rasvanpoltto romahtaa. Tuohon Wattien tilalle voi laittaa vaikka juoksuvauhdin, samanmuotoinen kaavio siitä tulee.

Vauhtikestävyystreeni kehittää sydäntä, verenkiertoa, keuhkoja ja lihaksistoa monipuolisesti. Kuvasta katsoen tuolla palttiarallaa 2-4 mmol, joskus voi juoksutekniikan nimissä rallatella vähän kovempaa. Kohtuullisesti annosteltuna verenpainepotilaalle myös todella terveellistä, paitsi jos on sepelvaltimot juntturassa niin olisin varovainen ja hankkisin lääkäriltä beeta-salpaajat.

Tuosta kun katsoo niin treenit on olleet ihan niinkuin pitää, sydänterveyden pohjalta en muuttaisi mitään. Voimaharjoittelua voisi ehkä annostella johonkin väliin, mutta sillä ei käsiteltävään aiheeseen liittyen ole merkittävää vaikutusta.

Summa summarum: virheellinen ravinto on ainoa moka tässä hommassa.

Neljä viikkoa ryhtiliikettä takana 4.6.2024

Olen seurannut verenpaineita pieteettisesti nämät neljä viikkoa. Viimeisimpien viikkojen tilanne on parinkymmenen otoksen viikkokeskiarvona seuraava:

Systolinen Diastolinen
125             78              28.5-3.6.2024
133             75              22-27.5.2024
133             71              15-21.5.2024
136             73              8-14.5.2024
(142)            (80)              (6.5.2024)
(125)            (75)              (2014, laihassa kunnossa)
(137)            (77)              (2008, verenpainelääkkeet saatu)
(165)            (103)            (2007)
(160)            (90)              (1997)
 
Verenpaine on pudonnut yllättävän nopeasti mutta tasaantunut sitten tasolle jolla se on tällä lääkityksellä parhaimmillaan ollut. Olettaisin että suurin vaikutus on piilosuolan ja nopeiden hiilihydraattien huomattava väheneminen. Kovien rasvojen käyttö on myös vähentynyt ja ruuan kuitupitoisuus kasvanut, mutta olettaisin niiden vaikuttavan enemmän sinne kolesterolipuolelle, ja sinnekin hitaammin. Tämän mittausjakson perusteella vaikuttaisi että verenpaineeseen pystyy vaikuttamaan. Pitää vaan jatkaa mittailua sen varalta, ettei verenpaine tipu liian alas.

Laboratoriotilanne 4.6.2024

Sain uudet laboratoriotulokset 4.6. Lääkärintarkastukseen on nyt vietävänä juuri ja juuri speksit täyttävät tulokset:
 
Systolinen Diastolinen verenpaine
125           78
 
Kokonaiskolesteroli palautui juuri ja juuri tarkkailurajan alapuolelle, todennäköisesti triglyseridien pudottua, vaikka LDL (paha kolesteroli) ei vähentynytkään:
 
5.0 mmol/l
 
Tässä vielä tärkeimmät tiedot kaavioina:

Veren rasva-arvojen kehitys verenpainelääkityksen ajalta

Systolisen verenpaineen kehitys viimeisen 26v ajalta

Pulssipaine viimeisen 26v aikana

Verensokerin vaihtelu verenpainelääkityksen ajalta
 

 


Lepo-EKG kuvat. Vaativat lääkärin tulkintaa ennen kuin noista voi sanoa mitään.

Ennuste terveystarkastukseen 12.6.2024

Periaatteessa verenpaine ja kolesteroli ovat nyt palautuneet raja-arvoihin. Arvioni EKG-tulkinnasta oli, että muutokset saattaisivat olla hyvänlaatuisia, n.s. juoksijan sydän. Ajatuksena oli, että saan jatkaa samalla kohtalaisen matalalla, urheilijalle sopivalla verenpainelääkeannoksella, pitäen kuria ravinnon suhteen ja seuraten veriarvoja hieman tiheämmin kuin kymmenen vuoden välein.
 

Todellisuus 12.6.2024

EKG:sta mainittiin seuraavaa: "QRS-kompleksi on hieman solmuinen, vertailufilmiin 11/2016 verraten yksittäinen uusi epäspesifinen T-invertaatio aVF kytkennässä. ... Tehdään kons. pyyntö OYS kardiologialle".
 
Lääkityksestä seuraavaa: "Sukuanamneesi huomioiden harkittu rosuvastatiinin aloittamista pienellä annoksella, asiakas ei ole suostuvainen".

Vaikuttaisi siltä että saaga sitten jatkuu vielä syksyyn asti. Laimea kiinnostus statiineihin johtuu lähinnä siitä että yleiseksi mainittuina haittavaikutuksina on diabetes (varsinkin jos sokeri ja triglyseridi-arvot ovat koholla) ja lihaskipu. Katsotaan nyt sinne alkusyksyyn asti seurantaa ja päätetään sitten tarvittaessa tuon statiinin kohtalo.

Loppupäivitys 18.10.2024

Syksyn mittaan on tapahtunut monenlaista. Elokuussa tehtiin kolesterolitestit uudestaan, ja ikävä kyllä n.s. pahan kolesterolin määrä oli terveistä elintavoista ja kovasta treenistä huolimatta noussut viitearvojen yläpuolelle. Niinpä päätettiin lääkärin kanssa seuraavaa:
  • Konsultoidaan sukuanamneesista johtuen OYS:n kardiologian poliklinikkaa asiaankuuluvien testien muodossa
  • Kokeillaan Rosuvastatin pienellä annoksella kolesteroliarvojen kurissapitämiseen
Rasitus-EKG 30.9. tuotti tuloksen "ei merkkejä sepelvaltimotaudista". Rosuvastatin pudotti LDL-kolesterolia (n.s. pahan) jonkin verran, jättäen muut avot paikoilleen, kuten allaoleva kuva osoittaa.

Periaatteessa tämä episodi on nyt ohi, ja jatkan suositusten mukaisella vuosittaisella veriarvojen ja verenpaineiden seurannalla. Urheilurintamalla tämä tarkoittaa "kovaa ajoa". Dosetissa vaan on jatkossa yhden tabletin sijasta kaksi.

Kommentit

Suositut tekstit