Muistelukirje ex-rakkaalleni

On melkein koomista muistella sitä hetkeä kun tutustuin sinuun ensimmäisen kerran. Nuorten valtakunnallinen urheiluleiri Lahdessa kesti kokonaisen viikon. Ohjelmassa oli hyvää seuraa, treeniä ja kilpailuja. Leirin huipentuma oli silti iltadisco jossa soittivat aikansa suosikit Dingo ja Bogart Co.

Tapasin sinut kaiken sen humun keskellä urheilijaystäväni seurassa. Hän esitteli sinut ja jätti meidät sitten kahdestaan. Olin vielä liian nuori sinulle mutta tahdoin kuitenkin vähän flirttailla. Järki käski olla varovainen. Ei se mitään. Vedin tunteella.

Leiri päättyi aikanaan ja palasimme tavallisiin ympyröihin. Arki ei ollut kuitenkaan enää samanlaista. Päädyin kanssasi on-off suhteeseen joka jatkui pitkälle aikuisuuteen. Sinä olit sellainen takertuja ja minä pikemminkin vähän sitoutumiskammoinen. Yritin pyristellä irti melkein ensi hetkestä lähtien. Toisaalta tunsin itseni hölmöksi. Miksi en heittäytyisi kun tunnuit niin turvalliselta ja lempeältä. Ystävänikin pitivät sinusta.

Perheeltäni pidin sinut salassa. Tunsit kyllä äitini mutta hän ei tiennyt että hengailin kanssasi jo silloin. Kun olin lukion kolmannella niin isoveljeni näki meidän kävelevän julkisesti halki lähiökorttelin. Koetimme piiloutua kerrostalojen taakse mutta se ei auttanut. Meidät oli nähty, ja huhumylly alkoi pyöriä. Se oli hankalaa aikaa. Isäni vihasi sinua.

Sinusta vaikutti kuitenkin olevan apua opinnoissa. Ylioppilaskirjoitukset olivat raskaat ja niin myös pääsykokeet. Yöunet jäivät välillä lyhyeksi. Sinä olit kuin pohjaton energiajuomatölkki. Mietin silti lähes päivittäin jättäväni sinut kun pystyn. Kunhan saan aikaiseksi.

Kuulin sanottavan että sinä olet pahasta urheilu-uralle. Se ei tuntunut pitävän paikkaansa. Seurasit minua joskus kisoihin ja harjoituksiinkin. Muistan kun tein parhaan cooper-tulokseni läheisellä pururadalla. Nuoruuden uhmalla yskin kosteaa syysilmaa kilometripylvästä vasten sinun hehkuasi tuijottaen.

Olin jo melkein 24-vuotias kun aloin serustelemaan vakituisesti toisen kanssa. Kumma kyllä se ei sinua häirinnyt. Hän piti sinusta ja sinä hänestä. Ette olleet mustasukkaisia - joskus nautiskelimme yhdessäkin.


Päätimme vakiintua ja mennä naimisiin, minä ja se toinen, kun olimme olleet kolme vuotta yksissä. Polttarini olivat hurjat: ensin laskeuduttiin köydellä hyppyrimäen tornista, sitten suunnistettiin olutrasteja kaupungin puistoissa ja viimein melottiin kajakilla pitkin Oulujokea. Eskimokäännös onnistui melkein ja ravintolakierros täysin. Tuleva vaimoni vietti omia polttareitaan eikä tiennyt että olit mukanani, olinhan jo luvannut luopua sinusta.

Ajattelin irroittautuvani sinusta viimeistään jos perustamme perheen. Lapseni eivät saisi koskaan nähdä sinua purjehtimassa tuoksupilvesi keskellä muina naisina. Livahdit kuitenkin samalle työpaikalle enkä päässyt irti noin vain.

Viimein sain sinut karistettua kannoiltani, tai ehkä vain luovutit. Tietoja sinusta silti kantautui. Kuuluit aiheuttavan huolta ja murhetta missä liikuitkin. Tapasin sinut satunnaisesti. Tanssiravintolassa, terassilla, kesäjuhlissa, juuri silloin kun olimme kaikki hilpeällä tuulella. Tapaamiset olivat mitä olivat, tahtoivat karata suutelun puolelle kuin varkain.

Näin sinut taas monen vuoden jälkeen viime kesänä, musiikkifestareilla. Maistuit hyvälle kuin aina vaikka hengityksesi polttelikin keuhkoissani. Sain jälleen koota kaiken tahdonvoimani kun vetäydyin pois. Ei ihme että sinulla on monta lempinimeä: tupu, kessu, sätkä, spaddu, rööki, paperossi. Kyllä minä sinut niiden takaa tunnistan ja osaan jo varoa. Jää hyvästi, ex-rakkaani, myrkky nimeltä nikotiini.

Eksäni verhoutuu punavalkoiseen

Kommentit

Suositut tekstit