Herkut lisukkeineen

Olin alkuviikosta luonnon omalla laihdutuskuurilla eli vatsataudissa. Tällä hetkellä olo on jo ihan normaali mutta en ala keulimaan lenkkeilyn kanssa. Uskallan silti jo syödä ja nälkä onkin melkoinen.

Olen saanut urheilijan ravitsemusopit kultaisella 80-luvulla. Silloin korostettiin että arjen ravinto on syytä olla terveellistä ja monipuolista. Ei pullaa, hampurilaisia eikä pizzoja vaan paljon tuoreita ja keitettyjä kasviksia sisältävää kevyttä perusruokaa. Sellainen ruoka on myös maukasta. Sittemmin olen kuullut ravitsemuksesta monenlaisia mielipiteitä. Tyypillinen uskomus on että urheilua harrastavat söisivät liian vähän tai liian harvoin. Poikkeustapauksissa näin saattaa ollakin. Voimalajeja harrastavat saattavat huomaamattaan syödä liian vähän valkuaisaineita ja kestävyysurheilija jossain hyvin harvinaisessa tapauksessa liian vähän hiilihydraatteja, esimerkiksi innostututtuaan lajiin sopimattomasta vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.

Yleensä länsimaissa on kuitenkin ravintoa urheilijalle tarjolla enemmän kuin keho tarvitsee, eritoten rasvoja ja hiilihydraatteja.

Pidän itse keitoista, salaateista, pastaruoista ja puuroista. Ne ovat juoksijalle erinomaisia helposti sulavia ja hyvänmakuisia aterioita joilla nälkä lähtee eikä kuitenkaan niin helposti kerry ylimääräisiä kiloja lisävastukseksi. Yksi viime aikojen päivällissuosikkejani on Cobb-salaatti, johon tarvitaan:

4 kananmunaa
1 paketti pekonia
1 rasia broilerinfileesuikaleita
punasipuli
3 avokadoa
2 tomaattia
1/2pkt sinihomejuustoa
1 pussi jääsalaattia
Salaatinkastike maun mukaan

Cobb-salaatti valmiina tarjoiluvadilla

Salaatti valmistetaan seuraavasti: munat keitetään koviksi, jäähdytetään, kuoritaan ja lohkotaan. Pekoni ja broilerinsuikaleet paistetaan. Pekoni ja sipuli suikaloidaan. Avokadojen hedelmälihat viipaloidaan. Tomaatit lohkotaan. Sinihomejuusto paloitellaan. Salaatti revitään. Ainekset asetellaan tarjolle.

Mikäli haluaa välttää eläinkunnan tuotteita niin kananmunan voi korvata vaikkapa kikhernemunakkaan palasilla, pekonin kookospekonilla, broilerin härkiksellä ja sinihomejuustollekin löytyy kookosöljypohjainen korvike. Avokadon määrää kannattaa ehkä tällöin lisätä.

Jos kohta kestävyysurheilijan arkiruokailu saa olla verrattain kevyttä, niin pitkän juoksutapahtuman tiimellyksessä nautittavalle ravinnolle on olemassa toisenlaiset kriteerit. Ennen juoksua on syytä nauttia helposti sulavaa hiilihydraatintäyteistä ravintoa, hampurilainen kelpaa oivallisesti. Juoksun aikana varsinkin maratonia pidemmissä tapahtumissa syödään myös matkan varrella. Tällöin pitää hyppysellisessä evästä olla paljon kaloreita. Lisäksi ravinnon pitää olla sellaista ettei se tule heti ulos jommasta kummasta päästä juoksun tiimellyksessä.

Tällä hetkellä juoksuruokien Top-10 on mielestäni tällainen:

1. Mustikkakeitto
2. Mehukatti hedelmävälipala
3. Suolakeksit
4. Taateli
5. Karamellit ja suklaat, eritoten kettukarkit
6. Sipsit
7. Kuivatut hedelmät
8. Hunaja
9. Pussikeitto
10. Puuro

Toki satunnainen pizzapala tai meetwurstileipä on piristävää vaihtelua siinä missä kääretortun palasetkin. Pitkän kilpailun aikana saattaa sujahtaa vähän sitä sun tätä.

Mustikkakeitto, vauvapuuro, hedelmävälipala, ...

Juomien osalta järjestykseen laittaminen on vähän vaikeampaa, mutta menisikö se suurinpiirtein näin:

1. Urkkajuoma
2. Mehu
3. Suolattu Cola
4. Kasvisliemi
5. Alkoholiton olut
6. Kahvi
7. Glukoosivesi
8. Osmosal (apteekista)
9. Kaakao kuumaan veteen sekoitettuna
10. Tee

Tietenkin juomien kylkiäisenä saattaa mennä suolaa merisuolarakeina ja tabletteina, kofeiinia suoraan purkista, magnesiumia ja muita hivenaineita pieniä määriä sekä poikkeustapauksessa burana tai pari. Noillako pärjää? Kyllä. Missä ovat energiageelit ja hiilihydraattipatukat? Joskus olen niitä lyhyissä muutaman tunnin tapahtumissa käyttänyt mutta vatsa ei oikein tykkää pidemmän päälle. Paremmin uppoavat yllämainitut, varsinkin kun ei ota joka kerta samaa vaan vaihtelee sopivalla rytmillä mitä syö ja juo. Entäs eläinkunnan tuotteet? Jostain syystä nekin ovat karsiutuneet vähiin - ilmeisesti vatsa kestää kasvikunnan tuotteita paremmin.

Mites juoksutapahtuman jälkeen sitten? Olen oppinut kantapään kautta että ihan heti ei kannata syödä tukevasti. Nestettä sensijaan voi nauttia. Hyvää juomaa tässä vaiheessa on olut jos sokerilitkut eivät enää maistu. Olen kokeillut tähän tarkoitukseen monenvahvuisia ja tyyppisiä oluita ja olen nykyään kallistunut vähemmän alkoholia sisältävään tai alkoholittomaan vaaleaan lager olueen kuten arkielämänkin puolella. Pitkän kilpailun jälkeen väkevämpikin palkinto voisi toki olla paikallaan mutta siinä vaiheessa alkoholi lähinnä väsyttää ja perillepääsyn tunnelma on ilman sitäkin huipussaan.

Vertailun voitti vasemmanpuoleinen tölkki

Kommentit

Suositut tekstit