Parasta Suomessa


Tänään juhlitaan jälleen Itsenäisysypäivää, nyt jo sadannetta kertaa. Vuosi on ollut täynnä erilaisia teemaan liittyviä Suomi 100 -tapahtumia, osa niistä virallisia valtioneuvoston hyväksymiä projekteja ja osa epävirallisia tempauksia. Sadat erilaiset tapahtumat tuovat esiin kattavasti tämän omaleimaisen maan ja kansakunnan piirteitä. Jos saisi valita kolme asiaa tämän päivän Suomesta tai suomalaisuudesta niin mitkä ne olisivat? Tässä omat valintani.

Suomen luonto. Suomen kauneimmaksi vaellusreitiksi ja yhdeksi Euroopan parhaista luontokohteista on valittu Kuusamon Karhunkierros. Keväällä osallistumme vaimoni kanssa 33 kilometrin polkujuoksuun Juumasta Rukalle ja saimme kokea upeana keväisenä ajankohtana reitin hienoimmat maisemat. Nautimme retkestä emmekä tavoitelleet kärkisijoja mutta siitä huolimatta pääsimme suurimman juoksuaiheisen facebook-ryhmän kansikuvaan kesän ajaksi.

Tempaus I: 17-tuhatpäisen Juoksufoorumin kansikuva

Suomalainen huumorintaju. Harvemmin tulee ajateltua kuinka kultivoitunut huumorintaju suomen kansan syvissä riveissä vallitsee. Mainittakoon vaikka Ismo Leikola ja maakuntien hulvattomat kesätapahtumat eukonkannosta suopotkupalloon. Tai päijät-hämeen hulvaton Nakukymppi-juoksu. Kuinka ollakaan samainen suomalainen huumorintaju poiki ajatuksen osallistua tuohon erikoiseen juoksutapahtumaan Suomi 100 -ihomaalauksin ja pienin suomenlippusin koristeltuna. Tempaus ei jäänyt täysin huomiotta mutta kommentit olivat 99,9 prosenttisesti positiivisia.

Tempaus II: Yle Perjantai 1,7 miljoonaa katsojaa

Sisu. Juhlavuoden kohokohta minulle oli osallistuminen 1390 kilometrin Nuorgam-Helsinki -juoksuun Heinäkuussa. Joukko juoksua harrastavia suomalaisia ja kaksi ulkomaan vahvistusta juoksivat kesäisen suomen halki, hieman yli maratonin verran joka päivä. Kyse ei ollut huippu-urheilijoista vaan tavallisista liikuntaa harrastavista osin keski-ikää lähestyvistä ihmisistä monine vaivoineen.  Meitä yhdisti halu koetella itseään fyysisesti ja henkisesti ja kokea samalla tämä kaunis maa omin jaloin pohjoisesta etelään. Reitistä selviäminen ei ollut itsestäänselvyys kenellekään, silti yhdeksän juoksijaa pääsi määräajassa perille.

Tempaus III: Useita lehtijuttuja, tv-haastatteluja

Kesän tempauksista on jo sen verran aikaa että niitä osaa katsoa perspektiivistä. 100-vuotiasta Suomea on nyt juhlittu niin että tuntuu. Juhlittiinko oikeita asioita, siitä voidaan olla monta mieltä. Meillä Suomessa vallitsee näet mielipiteen vapaus. Nyt varsinaisena itsenäisyyspäivänä voikin sitten rauhoittua katselemaan televisiosta muiden juhlintaa. Mutta ensin pikku juoksulenkille.

Suositut tekstit