Pitkä marssi - reitti päivitetty

Elän sadannen maratonin jälkeistä aikaa. Se on toisaalta vähän haikeaa saavutetun tavoitteen jälkeen, toisaalta on tilaa uusille ideoille, varsinkin kesälomalla ollessa.

Heti loman aluksi kävin juoksemassa sadan kilometrin kilpailun Salossa. Tulos oli vaatimaton 11:55, mutta sadan kilometrin maantiereitti kauniissa kesäyössä sai hyvälle mielelle, sekä se, että ylämäkien lisäksi minun ei tarvinnut kävellä lainkaan. Hölkkävauhti meni kylläkin melko hitaaksi loppumatkasta, mutta mitään erikoisempia vaivoja ei ollut, ja palautuminen oli nopeaa.

Muulta osin kesälomaani kuuluu tänä kesänä tavallista Suomalaista kesänviettoa. Pihatöitä on normaalia enemmän: peräkärryn korjausta, varastojen tyhjennystä monivuotisesta romuvuoresta, ja sen sellaista. Sekaan mahtuu pikkuisen liikuntaakin, kuten toissapäiväinen vaellus Rokuan mäkisessä maastossa.

Näköjään lomakalenterissa ei ole enää kilpailuja. Ensi viikonlopun NUTS Pallas jää väliin Suomipop-festivaalin takia, ja muut merkittävät juoksukisat ovat vasta elokuussa. Kempele Z-Maraton juostaan heti lomaa seuraavana viikonloppuna ja Super PEP Nivalassa kaksi viikko myöhemmin. Ainakin Nivalaan olen harkinnut lähteväni joko 57 km tai 171 km matkalle senhetkisen kunnon mukaan.

Tässä olisi nyt mahdollista viettää tervehenkistä lomaelämää. Säännöllistä lenkkeilyä, ravitsevaa kotiruokaa, pieniä lomamatkoja, lepoa.

Ei mitään elimistön sekoittavaa ultrajuoksijan hölmöilyä.

Ei mitään sellaista kuin 232 kilometrin non-stop marssi Suomen poikki.

Vaikkei sen kummempia aikomuksia olisikaan niin tottakai kartasta tulee silloin tällöin katseltua mielenkiintoisia reitti-ideoita. Saattaa myös olla että varastoja siivotessa löytyy kummallisia välineitä kuten tarpeettomaksi käynyt juoksukärry, parhaat päivänsä nähnyt styroksinen matkajääkaappi, sadeviitta, retkituoli, ynnä muuta käyttökelpoista.

Tosiasiassa mukaan tulee suurempi matkajääkaappi
 Mitään virallista suunnitelmaa ei ole olemassa. En siis ole lähdössä heinäkuun kolmannella viikolla eli viikon päästä minnekään. Saatan silti olla tavoittamattomissa.

Päivitys 10.7.2019. Virallinen suunnitelma on olemassa ja matkaliput varattu. Maanantaina 13:00 - 18:00 linja-autolla Suomussalmelle, sieltä taksilla Raatten kylään, yöpyminen Raatteen Guest House Kareliassa, josta matkaan lähtö varhain tiistaiaamuna.

Allaolevassa karttalehdykässä on merkittynä nopein reitti Suomen poikki Raatteen kylästä Toripoliisin luo. Se lienee tuttu Talvisodan historiaan tutustuneille: kyseessä on reitti jota pitkin Neuvostoliiton joukot eivät marssineet. Niinpä marssin oletettu kesto jäi selvittämättä. Nykyään kun tiestö on hyvässä kunnossa niin luulisi yksittäisen taistelijan marssivan tuon 232 kilometrin matkan huviksensa melko vauhdikkkaasti.

Googlen ehdotus lyhimmäksi reitiksi Suomen poikki

Lyhimmäksi reitiksi osoittautuu pääosin päällystetty maantiereitti joka on kuitenkin sen verran rauhallinen että antaa mahdollisuuden keskittyä itse matkantekoon. Ainoa matkan varrelle osuva kulttuuritapahtuma on Puolangalla 1.1.-31.12. vietettävät maankuulut pessimismipäivät. Puolangan kyläkeskus olisi sopivasti 106,5 kilometrin kohdalla joten periaatteessa siinä voisi pitää pienen lepotauon samalla, mutta: mitäpä se hyvejää.

Google tarjoaa reitille matka-ajaksi 47 tuntia joten se voisi olla raatobussin vauhti. Olen suunnitellut lähteväni liikkeelle tiistaiaamuna 16.7.2019 kello 07:00 joten Googlen haamukävelijä olisi perillä torstaiaamuna 18.7.2019 kello 06:00. Ajoittain hölkkäaskelia ottava kärryntyöntäjä varmaan pystyisi etenemään vauhdilla 6 kilometriä tunnissa joten todellinen tavoitteeni on saapua Toripoliisille jo kahdeksan tuntia ennen Googlen kävelijää eli kello kymmeneltä keskiviikkoiltana.

Tarkempi reittiselostus on seuraava: Marssi lähtee Raatteen kylästä, Guesthouse Karelian Pihasta (tai mahdollisimman läheltä Venäjän rajaa mikäli mahdollista) ja ensimmäinen taival kulkee historiallista Raatteen tietä pitkin Raatteen Portin muistomerkille noin 18 kilometrin matkan. Tämä on marssin kuuluisin ja valokuvauksellisin osuus.

Raatteen Portin muistomerkiltä edetään risteykseen jossa lukee SUOMUSSALMI 22. Siitä oikealle, 20 kilometrin kuluttua vastassa upea Ärjänsalmen silta. Välille jää kaunista kainuulaista korpimaisemaa. Taas oikealle ja tullaan Suomussalmen keskustaan keskipäivällä.

Suomussalmen ydinkeskustan jälkeen pitäisi löytyä kyltti PUOLANKA 67. Kyseessä on tie 892 jota kutsutaan Kyröntieksi. Melko pian vaihtuu pyörätie kulahtaneeksi pikitien reunaksi. Liikutaan poronhoitoalueella. Tärkeimmät petoeläimet ovat seuraavat: karhu, susi, ahma, maakotka, ilves. Seudulla on havaittu toisinaan myös ihmisiä, mutta harvoin. Ne pysyttelevät omissa oloissaan jos niitä ei häiritse.

Noin kuudenkymmenen kilometrin taipaleen jälkeen ohitetaan Pyssylammen ex-keilahalli, vasemmalla puolella Hepokönkään upean vesiputouksen tienhaara. Ensimmäinen päivä alkaa vaihtua illaksi. Näillä seuduilla on karttaan piirrettynä sinne tänne useita vierekkäisiä korkeuskäyriä. Saavutaan Puolangantielle josta oikealle käännyttäessä matkaa keskustaan on vielä seitsemän kilometriä jos ei nousu- ja laskumetrejä lasketa.

Puolangan keskustan kohdalla on kaksi vaihtoehtoa. Lyhin reitti on ohitustie, vasemman kautta koukkaamalla pääsee kyläkeskukseen. Maininnan arvoisia palveluja kyläkeskuksessa tarjoavat Alko, Apteekki ja Ravintola Esteri. Myös Puolangan Pessimistien grilli-kahvila toimii alueella mutta onkohan on auki heinäkuussa noin myöhään. Pari ruokakauppaa ja huoltoasemaa löytyy myös. Kannattaa valita ohitustie, onhan se sataviisikymmentä metriä lyhyempi.

Puolangalta reitti jatkuu noin 90 kilometriä erämaatunnelmissa Ylikiiminkiin asti. Sanginkylän paikkeilla tieltä numero 837 käännytään oikealle, tielle numero 836. Sanginkylässä palvelee Valkeisen Kioski, mutta se jää hiukan sivuun reitiltä, ja on todennäköisesti vielä aamuyö joten kioski on tuskin auki. Vielä on taitettava maratonin verran matkaa Ylikiiminkiin josta löytyy täydet kyläkeskuksen palvelut, aamu on taas valjennut joten kaupat lienevät auki. Perille pohjanlahden rantaan matkaa on enää 36 kilometriä ja vieläpä alamäkeen.

Viimeinen etappi on kaikkein monimutkaisin. Ensimmäiset 22 kilometriä kuljetaan Ouluntietä Saviharjuun josta Google opastaa kävelijänsä Valkeisjärven vierestä Hiukkavaaraan ja sieltä Erkkolan sillan yli pyörätietä toria kohti. Reitin metsätieosuus voi olla haastava juoksukärryille. Samanpituinen reitti kulkee Polvikankaantietä Kuusamontien varteen ja siitä miljoonamontun kautta Rautatiesillan yli Ainolan puistoon josta Pohjois-Pohjanmaan Museon ja Oulun Taidemuseon välistä kohti Toripoliisia. Muina nähtävyyksinä toimivat normaalit pyörätielähiönähtävyydet. Tämä lienee silti varmempi valinta väsyneelle marssijalle kuin Kalimeenvaaran ylitys kapeaa kärrypolkua pitkin.

Toripoliisin luona tapahtuu seuraavaa: otetaan hassu valokuva, mietitään hetki että olipas tyhmä idea, lähdetään kotiin. Ei, ehkä otetaan terassilla olut. Sitten kotiin.

Lämmitetään sauna.

Nautitaan lomasta.

Nukutaan.

Kommentit


 1. Olipa mukavaa luettava tuo suunnitelmasi Super peppiin tulostasi. 😊👍 Tervetuloa!
  Mielenkiinnolla jään odottamaan ilmoa ja kisamatkaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos "pitkä marssi" -testistä jää hyvä maku suuhun niin ilmo lävähtää hetimiten sen jälkeen.

   Poista
  2. Sinähän voisit tarjota jonkinlaista Twitter seurantaa pitkästä marssista. 😊 On sulla kyllä tuota pohjaa vetää noita. Kenties sinusta vois tulla historian toinen finisher puf171km:lla.

   Poista
 2. Upe teki vähän vastaavan reissun (ei maantietä) http://jalkaisin.blogspot.com/2018/08/vaelluksella-suomen-poikki-osa-1.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläkyllä, jos tämä onnistuu niin sitten vastaava polkureitti. Tai E6/E10 kaukovaellusreitti kunhan joku tallaa sinne kunnon polun :-)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit