Viisi maratonin mittaista aamulenkkiä peräkkäin

 

On olemassa kahdenlaisia ihmisiä: niitä jotka ovat käyneet kipaisemassa tänä aamuna maratonin aamulenkiksi ja niitä jotka eivät ole. Molemmat ihmistyypit kävelevät samoja katuja, keittävät kahvit, käyvät töissä, saunovat iltaisin. He molemmat kansoittavat tätä samaa maailmaa mutta kokevat sen eri tavoin.

"Oletko satuttanut jalan kun näyttää että nilkutat?"

"Etureisi vähän aamulenkillä rasittui, pitäisi varmaan käydä hieronnassa tai jotain..."

Aamulenkkimaratonit syntyivät alunperin parodiana joka kohdistui sellaiseen outoon ilmiöön kuin maratonkeräilyyn. Ensimmäisen pilottitapahtuman aikoihin 2014 olin normaali hölkkämaratoonari jolle kertyi maratoneja pikkuhiljaa keskimäärin pari-kolme tapahtumaa vuodessa. Olin kuullut joidenkin kiertävän joka viikonloppu kisoissa pelkästä osallistumisen ilosta. Mietin miten nuo teräsmummut ja vaarit siitä huolimatta pyörivät kaiken kansan keskuudessa eikä heistä ulkoapäin näe mitä he ovat. Vitsinä päätin sitten vetää viisi 42.2 kilometrin aamulenkkiä peräkkäisinä päivinä ja hehkuttaa treeniä silloisella juoksufoorumilla. Kumma kyllä sitä ei kummemmin kummasteltu vaan reaktiot olivat välillä "hehhee, hyvä treeni" - "huippuidea".

Ihme ja kumma aamulenkkiputken jälkeiset kisat menivät ihan mukiinmenevästi, tuli jopa arvokisamenestystä.

Ei ole kuitenkaan ihme että ensimmäisestä kerrasta ehti mennä 8 vuotta ja kuukausi ennen kuin sain aikaiseksi tehdä saman treenin uusiksi. Laiskalle on viiden peräkkäisen aamulenkin tekeminen ruuhkavuosien keskellä kohtalainen haaste, varsinkin jos aamulenkit kestävät useita tunteja. Keskiviikkoaamuna herättyäni kuitenkin päätin että nyt jos koskaan. Säätiedotus lupasi lempeitä puolipilvisiä aamuja tästä ikuisuuteen. Päätin tehdä maratonit joka aamu samaa reittiä: ensin pieni alkulenkki ja sitten viisi kertaa 8,17 kilometrin kierros joka ylittää Kiiminkijoen kahdesta eri sillasta. Aamukahvin jälkeen 20.7.2022 klo 08:20 lähdin läpsyttelemään auringossa lämmenneelle asfaltille.

Taktiikkana oli juosta aamulenkit rauhallisesti hieman yli viidessä tunnissa ja hakea matkan edetessä lisää juomaa ja evästä tarvittaessa kotoa. Tarjontaan kuului: sprite, jaffa, cola, energiajuoma, tuoremehu, kettukarkit, banaanit, maito.

Keskiviikon juoksin kokonaan yksin. Alku meni hyvin, loppumatkasta alkoi helteessä jo vähän uuvuttaa ja kyllästyttää. Torstaina sain mukaan kanssakärsijän kun vaimoni juoksi yhden maratonin "seuraksi". Perjantaina juoksin taas yksin, motivaatio ei ollut huipussaan koska olin torstai-iltana päätynyt kesäloman kunniaksi maistelemaan muutaman sinänsä mainion IPA-oluen grilliruokien painikkeeksi. Lauantaina kulki taas mainiosti sillä sää oli huomattavasti viilentynyt viikonlopuksi, sama oli tilanne sunnuntaina. Voin siis sanoa että maratonputkesta tuli n.s. kiihtyvävauhtinen. Sunnuntaina sain lisäksi osalle matkaa seuraksi paikallisia ultrajuoksijoita: aamusta mukanani kulki muutaman kilometrin Harri Yrttiaho ja loppumatkasta lähes koko kierroksen Tommi Myllyneva. Yritin muun jutustelun lomassa valottaa heille aamulenkkimaratonejen filosofiaa mutta en ole varma menikö mitään perille.

Saattaisi paremmin onnistua kysymys-vastaus muodossa:

Q: Mikä on aamulenkkimaratonien perimmäinen idea? A: juosta joka aamu maraton ja elellä sen jälkeen loppupäivä niinkuin ei mitään.

Q: Mitä juoksijan ominaisuuksia aamulenkkimaratonit kehittävät? A: ehkä rasvan käyttämistä polttoaineeksi hieman tehokkaammin. Jalat saattavat myös tottua asfalttijuoksun tärähdyksiin mutta siitä en mene takuuseen.

Q: Onko tällainen aamulenkkimaraton-putki mielestäsi hyvä harjoitus? A: no melko paljonhan siihen menee aikaa suhteessa siihen mitä ovat hyödyt... niin ei se taida parhaasta päästä olla.

Q: Mitä henkisiä ominaisuuksia aamulenkkimaratonit kehittävät? A: Absurdin sietämistä arjen keskellä eli kyllähän siinä zen-vaikutelmaa löytyy jos sopivasta kulmasta asiaa tarkkailee. Ja ihan se kun päättää itsekseen tehdä jotan ja sitten tekee sen pelkästään sen takia kun kerta on päättänyt.

Toteankin että aamulenkkimaratonit rimaa hipoen ansaitsevat jatkossakin paikkansa juoksumaailmassa. Ilmoitan tässä ja nyt että tapahtuma jatkuu samalla periodilla eli 3. Haukiputaan Aamulenkkimaratonit järjestetään 17-21.7.2030. Tavoitteena on saada osallistujia mukaan niin paljon että maratoneista tulee keräilykelpoisia, joten laittakaahan päivämäärä kalentereihin. Ilmoittelen toki vielä lähempänä uudestaan mutta hyvä varata tuo aika nyt ajoissa ettei sinne vaan ilmaannu muita juoksutapahtumia samoille päiville.

Kommentit

Suositut tekstit