Juoksua jatkoajalla eli kengänmuokkauksen taito

Vuosia sitten kerroinkin blogissa hieman jalkojeni ongelmista. Kaikenlaista vaivaa on jaloissa ollut, mutta vaikein ongelma jäi krooniseksi viime vuosikymmenen alussa, kun oikea kantapää kipeytyi akilleksen juuresta eikä parantunut edes ajan kanssa. Kipeään kohtaan kehittyi rustopatti ja pitkittynyt kantakalvon tulehdus.

Edessä oli silloin kaksi vaihtoehtoa: lajinvaihto tai jalkaleikkaus. En tehnyt kumpaakaan.

Jalan muokkaamisen sijaan päätin muokata kenkiä. Ensimmäiset kokeilut tuottivat rumannäköistä tulosta, mutta siitä se kenkien käsittelyn taito pikkuhiljaa kehittyi. Nyt takana on jo melkoinen määrä käsiteltyjä kenkäpareja.

Operaatio hoituu oikein tehtynä viidessätoista minuutissa, eikä kenkien ulkonäkö poikkea muutosten jälkeen alkuperäisestä. Oikealla tavalla muokatut kengät ovat miellyttävät jalassa, eikä ongelmakohta akilleksen alaosassa kipeydy lainkaan. Pisin juoksumäärä näin muokatuilla kengillä on 1400 kilometriä kuukaudessa (heinäkuu 2017) eikä ongelmakantapää silloinkaan kipeytynyt merkittävästi.

Hyvässä juoksukengässä pohja on kimmoisa mutta jämäkkä, ja kenkä on jalkaa tukeva niin, että kantapää pysyy oikealla paikallaan, mutta kuitenkin sellainen, ettei se paina jalan herkimpiin kohtiin. Tarkennan: kengän muoto ei saa painaa akillesjänteeseen.

Nykymarkkinoilla olevista juoksukengistä lähes kaikki ovat pohjaltaan vaarallisen velttoja, mikä nykii juostessa akillesjännettä yllättäviin suuntiin, ja kovamuovinen kantakuppi painaa akillesjännettä turhan voimakkaasti. Tätä ei välttämättä huomaa jos akillesjänne on terästä ja jalat muutenkin ongelmattomat.

Osa malleista on onneksi sellaisia että niistä pystyy pienellä muokkauksella tekemään juoksemiseen kelvolliset. Virheellistä pohjamateriaalia ei helposti pysty korjaamaan, mutta kantakupin saa sentään poistettua.


Asics Gel Cumulus 24 M, käsittelemätön

Lähtötilanteessa edessäni on käsiteltävä kenkä, tällä kertaa Asics Gel Cumulus jossa on sopivan leveä lesti. Itse asiassa identtisiä pareja on viisi. Ostin aiemman vuoden malleja tarjouksesta varastoon, sillä mallisarjan uudemmat kengät ovat menneet muodin mukana huonompaan suuntaan. Näillä hankkimillani yksilöillä selviän muutaman vuoden toivoen ihmettä kenkämarkkinoilla. Lisäksi tarvitaan käsittelytyökalu, hyvässä terässä olevat perkaussakset. Kenkäoperaatio on kirurginen, muttei kuitenkaan hienokirurginen.

Ensimmäinen vaihe on sisäkuosin siirtäminen sivuun kantakupin kohdalta. Kantakupin reunat löytyvät tunnustelemalla. Sisäkuosi avataan alaosasta, läheltä pohjan reunaa, ja nostetaan ylös tieltä. Liimaus irtoaa helposti. Kangas on sen verran joustavaa että sen voi venyttää pois tieltä ilman että sitä irroittaa kokonaan. Tarkoitusena on avata kuosi niin siististi että sen voi operaation jälkeen taivuttaa takaisin alkuperäiselle paikalleen, ja kenkä näyttää ihan samalta kuin uutena.

 

Sisäkuosi irroitettu kantakupin kohdalta

Seuraavassa vaiheessa otetaan kantakuppi näkyviin. Tunnustelemalla pitäisi löytyä kantakupin terävä reuna, jonka kohdalta avataan välipehmuste varovasti niin ettei päällyskuori vahingoitu. Kantakuppi leikataan irti alaosastaan siten, että noin puoli senttiä siitä jää pohjaan jäljelle. Tämä pätkä tarvitaan jotta pohjan tukevuus säilyy. Kantakupin muovia joutuu hieman vääntämään jotta se irtoaa liimauksestaan. Työvaiheessa pitää olla kärsivällinen ettei vaan riko mitään - rauhallisella väännöllä muovi irtoaa pikkuhiljaa kuin tarrapinnasta ikään.

Kantakupin terävä reuna näkyvissä

Kun kantakuppi on saatu irti, tarkastetaan vielä, onko kengän vuorauksessa muita puristavia kohtia. Näistä malleista tasoittelin pois myös akillesta vasten painavan pehmustemateriaalin. Sitä ei enää tarvita kun jalkaa ei tarvitse suojata kovalta kantakupilta. En myöskään koe järkeväksi että kenkä vakautetaan akillesjännettä vasten. Pienen testin perusteella mikään ei enää paina haitallisesti ja kengät ovat myös alkuperäistä kevyemmät.

Käsitellyt kengät ja niistä poistettu materiaali

ASICSin kengissä on paljon hyvää, ja se mikä ei ole hyvää, on nyt poistettu. Kantakupin poiston takia on vielä varmistettava muulla tapaa että kantapää pysyy jotakuinkin paikallaan juostessa. Sitä varten minulla löytyy muotoiltu tukipohjallinen kantaosaan. Lisäksi pidän useimmilla lenkeillä myös ylimääräistä hevosenkengän muotoista silikonikiekkoa tukipohjallisen alla. Se suuntaa askeleen voiman vielä paremmin keskelle kenkää, ja antaa rakenteelle hieman kimmoisuutta, kun tukipohjallinen on kuitenkin jäykkää materiaalia.

Juoksukengän pohjallispinkka

Tein uudella parilla ensimmäisen vauhdikkaamman testin Oulun Sprintticupin avauksessa. Kengät toimivat vaihtelevassa vauhdissa mainiosti, tosin osa reitistä oli vielä jäässä, mutta kuivilla pätkillä kenkä oli huomattavasti nastakenkää parempi: suuntavakaa, huomaamaton, kimmoisa, hyvin istuva. Kisan jälkeen ei kantakipuja. Ja rastitkin löytyivät.



 

 

Kommentit

Suositut tekstit