Pärjäisinkö vähemmällä?

Asketismi tarkoitti alunperin lähinnä kurinalaista fyysistä harjoittelua. Myöhemmin sanan merkitys laajeni käsittämään myös muita kieltäymyksen periaatteita. Monessa nykyuskonnossa ja filosofiassa onkin askeettisia piirteitä nimenomaan itsekurin osalta.

Urheilua voidaan tarkastella sekä hedonistisesta että askeettisesta näkökulmasta. Liikunta tuottaa kohtuullisessa määrin harrastettuna mielihyvää kuten myös laadukkaiden varusteiden omistaminen. Toisaalta kurinalainen liikunnan harjoittaminen on askeesin alkuperäisen määritelmän mukaista. Askeettisuuden harjoittamisella on yleensä jokin perustelu. Itsekieltäymyksellä tavoitellaan esimerkiksi kehittymistä henkisellä tasolla.

Keskustelemme asiasta toisinaan ultrajuoksijoiden kesken, onhan pitkään kestävä juoksu ja siihen vaadittava harjoittelu melko äärimmäistä itsekurin suhteen. Kurinalaiset elämäntavat kuten alkoholittomuus, vegaani ruokavalio, ja ylenmääräisen kulutuksen välttäminen ovat nekin harrastajien piirissä varsin yleisiä.

Ultrajuoksu-idolini Asprihanal Pekka Aalto on minun ikäiseni mies. Hän on voittanut New Yorkissa juostavan 3100 mailin (4988 kilometrin) juoksukilpailun kahdeksan kertaa, ja hänellä on hallussaan kilpailun maailmanennätysaika. Jo ennen ultrajuoksu-uraansa Pekka kävi vaeltamassa kävellen useita tuhansien kilometrien pituisia vaellusreittejä Yhdysvalloissa. Siviiliammatiltaan Pekka on Helsingissä asuva lehdenjakaja. Televisiojuontaja kummasteli miten hän pystyy rahoittamaan viikkoja kestävät kilpailut toisilla mantereilla, eihän Helsingissä asuminenkaan mitään ilmaista lehdenjakajalle ole. Minkä tasoiset sponsorit tällaiseen harrastukseen tarvitaan? Pekka vastasi vienosti hymyillen että omalla palkallaan hän tietenkin maksaa kilpailuihin osallistumiset niinkuin kuka tahansa. Juontaja oli hetken aikaa sanaton.

Minulle askeettisuus on pääosin sitä että pidättäytyy paljosta sellaisesta mikä ei ole välttämätöntä ja saa näin raivattua elämässä tilaa sille minkä katsoo kaikkein tärkeimmäksi. Välillä olen melko tarkkakin tässä: en käytä ylen määrin pesuaineita, ravintolisiä tai turhia nautintoaineita. Olen sitä mieltä että kyseiset tuotteet eivät korvaa hyvien elintapojen kautta hankittua hygieniaa ja terveellistä ravintoa.

Kyse on minulle myös elämän yksinkertaistamisesta. Vaateasioissa esikuvinani ovat Steve Jobs ja Mark Zuckenberg. Jos löytää itselleen sopivan tyylin niin eihän sitä tarvitse alinomaan muuttaa. Leikkaan hiukseni yleensä itse koska siinä säästän vaivaa ja aikaa. Hankin vain välttämätöntä ja jos jotain on rikki niin yleensä korjaan. Autoakaan ei tarvitse vaihtaa joka vuosi. Maksan kyllä laadustakin. Bosen vastamelukuulokkeet joita käytän työtä tehdessä eivät olleet ilmaiset. Toisaalta oransseilla asfalttikengilläni juoksin 6500 kilometriä ennen kuin päästin ne eläkkeelle. Ne maksoivat uutena parikymmentä euroa. Olisinko merkkilenkkareilla juossut sen pidempään?

Askeettisen elämäntavan yksi vaikutus on stressin väheneminen. Tiedän että elämäntavoistani ei tarvitse tinkiä lainkaan vaikka talouden osalta olisi joskus ongelmia. Tiedän myös etten kuluta luontoa liikaa. Tiedän että teen "oikein".

Uskonnot ulottavat askeesin jopa kurinalaiseen ajatteluun. Siinä minulla menee raja. Olen kai askeetikko vain materiaalisten asioiden suhteen. Muilta osin otan vapauksia. Mielikuvitukseni on kovin hedonistinen, eikä käyttäytymiseni hyvässä seurassa taida olla kaikkein kurinalaisinta laatua sekään.

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit