Verenpaine ja ultrajuoksu

Johtuneeko stressaavasta istumatyöstä vai sukurasituksesta mutta verenpainettani on seurattu jo parikymmentä vuotta ja lääkitys on ollut päällä niistä kymmenen. Olen aina ollut normaalipainoinen kuntoilija joten lääkitykselle ei juuri ole ollut vaihtoehtoa, varsinkin kun koholla oleva paine tuntui aiheuttavan rintakipua, päänsärkyä ja muita sivuvaikutuksia. Alunperin lääkityksenä oli yhdistetty nesteenpostolääke ja varsinainen verenpainelääke.

Kävin ensimmäisen ultran 2009 saaden rapiat 100 mailia kokoon ilman sen suurempia oireita kuin mitä lajiin kuuluu. Mielessä kangasteli 48 tunnin kilpailu jonka kävinkin vuonna 2011.

Jos verenpainelääkkeen nauttiminen viivästyy niin vaikutukset voi olla esimerkiksi huimausta tai uupumusta. Sellainen ei sovi juoksukilpailuun. Toisaalta varsinkin nesteenpoistolääkkeen syöminen vauhdissa tuntuu hölmöltä kun nesteet ovat muutenkin vähissä. Kyselin aikanaan mielipiteitä muilta verenpaineisilta juoksijoilta.

"Treenooja" ehdotti olisiko nesteenpoistolääkkeelle vaihtoehtoa, sillä kun voi olla pitkäaikaisessa käytössä haitallisia vaikutuksia urheilijalle.

"Corner" söi itse yhdistelmälääkettä jossa on myös mukana nesteenpoistolääke. Hän ei ollut havainnut merkittäviä ongelmia mutta toisaalta ei ottanutkaan lääkettä juoksujen aikana. Hänen aiemmin käyttämänsä beetasalpaaja sensijaan ei oikein sopinut yhteen juoksuharrastuksen kanssa.

"Von Mähönen" oli ajatellut ottavansa lääkkeet normaaliin aikaan olipa kisa käynnissä tai ei.

Keskustelun edetessä tuli ilmi että nesteenpoistolääke eli diureetti on kielletty doping-aine. Sen käyttöön voi saada ADT:ltä erityisluvan mutta yleensä sille löytyy myös vaihtoehtoja.

---

Minun verenpainelääkkeessäni (Olmetec) oli kaikkein pienin annoskoko joten sen pystyi kaksinkertaistamaan. Diureetin saattoi tällöin jättää pois. Tämä on toiminut hyvin viimeiset kuusi vuotta.

En nykyään niele lääkkeitä ultrajuoksujen kuluessa, vaan vasta jälkikäteen. Vaikea sanoa menisivätkö kisat paremmin jos ottaisin lääkkeet juuri oikeaan aikaan. Suomi 100 -juoksussa Nuorgamista Helsinkiin aion sentään niellä tabletit säntillisesti joka aamu kolmenkymmenen päivän ajan, mikäli muistan.

Verenpainetta tasaava maisema

Kommentit

Suositut tekstit