Youtube-tervehdys merkkipäivänä

Olen jo vuosikaudet päässyt seuraamaan Youtube-trendejä lasten siivellä mutten tähän syksyyn mennessä ole saanut aikaiseksi yhtään omaa postitusta. Niinpä otin itseäni niskasta kiinni ja tein ensimmäisen.

Tubessa on monenlaista. Suosittuja ovat huumori ja erilaiset kommellukset, tubettajien omaa arkielämää seuraavat kanavat sekä tietysti valokuvilla, videoilla ja tekstillä uudelleenlämmitetyt musiikkivideot.

Viimeksimainittu taiteenlaji on vanhemman tyttäreni kautta tuttu joten päätin aloittaa siitä. Aiheeksi valikoitui kuvallinen hääpäiväyllätys vaimolleni.

Ensimmäinen tehtävä oli kerätä joukko mielenkiintoisia valokuvia. Uudemmat kuvat löytyivät tietokoneelta ja muistikorteilta mutta niitä vanhempia sai kaivella varaston alahyllyiltä pölyttymästä. Kuvia on kertynyt enemmän kuin tarpeeksi joten suurin työ oli kuvien valinta. Koetin poimia sellaisia valokuvia jotka eivät ole paljon olleet näytillä mutta niihin toisaalta liittyisi jotain kivoja muistoja.

Seuraavaksi mietin miten saisin kuvat suhteellisen vähällä vaivalla esityskelpoisiksi. Käytin tähän Gimp-kuvankäsittelyohjelmaa joka on monipuolinen muttei kovin helppokäyttöinen. Käyttömukavuus parani kun suljin kryptiset työkalupalkit ja aloin käyttämään perusvalikkoja. Uudempiin kuviin riitti rajaus ja kontrastin säätö mutta vanhat valokuvat piti myös siirtää paperilta tietokoneen ymmärtämään muotoon. Oikaisin sen verran että otin paperikuvista digikuvan puhelimen kameralla jonka jälkeen poistelin heijastumia ja muita virheitä Gimpin kehittyneemmillä toiminnoilla. Kaiken päätteeksi kehystin kuvat pehmentämällä reunuksia.

Kuvaeditointia Gimp-ohjelmalla

Vuorossa oli ääniraidan teko. Käytin siihen Audacity-äänieditoria joka sekin on ilmainen. Jos haluaa käyttää olemassaolevaa musiikkia miksauksen pohjana niin netistä löytyy sen sallivalla Creative Commons lisenssillä julkaistuja kappaleita. Tein valitsemaani kappaleeseen hiukan muutoksia tempoon, äänenkorkeuteen ja äänenvoimakkuuteen sekä lisäsin muutamaan kohtaan hieman kaikua lisätehosteeksi. Nyt videosta löytyy myös Directors Cut -versio jonka alkuperäismusiikin käyttöoikeuksia jouduin odottamaan hetken aikaa.

Ääniraidan tekoa Audacityllä

Edellämainitut vaiheet tein Ubuntu-käyttöjärjestelmässä. Esityksen kokoamiseen valitsin Microsoft MovieMaker -ohjelman joka on Windows-käyttäjille ilmainen - minullahan on koneessani myös Windows 10. MovieMakeria on helppo käyttää. Nostelin valitut kuvat kohdalleen ja lisäsin niiden väliin kuvanvaihtoefektit. Jätin hieman tilaa alkuteksteille ja lopputeksteille ja asettelin kuviin vuosiluvut. Lopuksi kiinnitin ääniraidan paikoilleen.

 MovieMaker editointi käynnissä

MovieMakerista voi valmiita esityksiä julkaista suoraan mikäli haluaa mutta päätin mieluummin luoda videon ensin tiedostoon jotta pystyn varmistamaan ennen julkaisua miltä lopputulos näyttää. Videotiedostolle voi valita useita eri tarkkuuksia. Päädyin valitsemaan 854 x 480 resoluution joka näytti riittävän tähän videoon. Videoiden julkaisutoiminto löytyi Youtuben Lataa-nappulan takaa.

Lopputulosta voi ihastella tästä:

"Kissanainen Remix - Directors Cut"

Nyt kun olen päässyt alkuun niin ei tunnu mahdottomalta että laittaisin pystyyn vielä ihka oman tubekanavan viimeistään kesän 2017 juoksutapahtuman yhteydessä. Olisihan videon kuvaaminen juoksun tiimellyksessä huomattavasti blogaamista kätevämpää. Saas nähdä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit