Mikä on Mannerheimin Lastensuojeluliitto eli MLL?

Tietoni Mannerheimin Lastensuojeluliitosta rajoittui pitkälti lyhythihaiseen puseroon jossa oli kuviona joukko piirrettyjä lapsia ja järjestön nimi. Tuo koruton vaatekappale oli erään MLL:n kahvilatyöntekijän yllä 90-luvun alussa. Hänestä tuli myöhemmin vaimoni. Voi tosin olla että sekoitan kodinhoitaja-puseroon...

Järjestöstä on todennäköisesti tulossa Nuorgam-Helsinki 2017 juoksun hyväntekeväisyyskohde joten päätin tutustua siihen hieman paremmin.

Hyväntekeväisyysjärjestöillä on usein pitkä historia joten nimestä on vaikea suoraan päätellä mitä hyvää kukin niistä tekee. MLL ei ole poikkeus - omaan korvaani jo sanassa "lastensuojelu" kalskahtaa vanhanaikainen holhousyhteiskunta. MLL:n ylevä tavoite on edistää lapsen oikeutta hyvään ja onnelliseen lapsuuteen. Hienoa. Mutta mitä on hyvä ja onnellinen lapsuus? Miten kansalaisjärjestö pystyy edistämään tätä asiaa? Mitä on tämä "edistäminen"?

MLL:n historian suurin saavutus lienee valtakunnallisen neuvolaverkoston luominen. Tavoitteena oli imeväiskuolleisuuden vähentäminen ja siinä todella onnistuttiin. Neuvolaverkosto siirrettiin aikanaan kuntien ylläpidettäväksi. Järjestö on jo niin perinteikäs ja vakiintunut että monet sen nykyisetkin palvelut mielletään osaksi yhteiskunnan peruspalveluja.

Kaikkein tunnetuin MLL:n toimintamuoto nykyään on Lasten ja nuorten auttava puhelin, nykyään myös netti ja chat. Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa maksutta koko maassa joka päivä. Puhelimen toisessa päässä on koulutettu vapaaehtoinen aikuinen, jolla on aikaa kuunnella. Lapsi tai nuori voi puhelimessa kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseään mietityttävästä asiasta. Puhelimen aikuiset päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia. Lasten ja nuorten puhelimen puheluja ei nauhoiteta. Vain pieni osa lapsista tarvitsee tällaista palvelua, mutta sille pienelle osalle se saattaa olla äärimmäisen tärkeä. Kaikilla lapsilla ei ole arjessa normaalia turvallista keskusteluyhteyttä aikuisen ihmisen kanssa.

MLL järjestää myös monenlaista kerhotoimintaa sekä tapahtumia ja leirejä lapsille. Kouluissa MLL näkyy lähinnä tukioppilastoiminnan muodossa. Liitto jakaa tietoa opettajille ja oppilaille esimerkiksi kiusaamisen tunnistamiseen ja ehkäisemiseen. Hieman uudempana tiedotuksen osa-alueena on lasten mediakasvatus.

Kun lentokoneessa tulee hätätilanne niin aikuisen on ensin syytä laittaa happinaamari omille kasvoilleen ja auttaa sitten vasta naamari lapsen kasvoille. Samaan tapaan perheen aikuisen hyvinvointi olisi ensisijaista lapsen hyvinvoinnin kannalta. Tähän tarpeeseen MLL:n Vanhempainpuhelin tarjoaa nimetöntä ja luottamuksellista vertaistukea. Lisäksi vanhempainnetti (http://www.mll.fi/vanhempainnetti/) on täynnä tietoa ja tukea vanhemmille. Sieltä voi esimerkiksi tilata kohtuuhintaan lastenhoitoapua kiireellisissä tapauksissa.

Yksi MLL tärkeistä toimintamuodoista ovat perhekahvilat. Niiden ajatus on tutustuttaa lapsiperheet ja niiden vanhemmat toisiinsa ja saada aikaan vertaistuen verkostoja. Erityiseen tarpeeseen voidaan perustaa vertaisryhmiä, kuten ensimmäisen lapsen saaneiden ryhmä, uhmaikäisten lasten vanhempien ryhmä tai vaikkapa Tanssitan vauvaa -ryhmä.

Eräs ajankohtainen kysymys on auttaako MLL mitenkään maahamme saapuneita pakolaisperheitä. Verkkosivujen mukaan useat paikallisyhdistykset ovat suunnanneet perhekahviloita, tapahtumia ja retkiä myös pakolaiskeskusten lähelle. Toiminnassa on mukana sekä pakolaisperheitä että paikallisia perheitä sulassa sovussa. MLL:n Uudenmaan piiri on lisäksi perustanut kaksi vastaanottokeskusta yksin maahan saapuneille lapsille.

Näyttäisi siltä että MLL tarjoaa tärkeän turvaverkon monien lasten ja lapsiperheiden arjessa. Palvelut ovat konkreettisia ja vertaistoiminnan malli on kaukana holhouksen tyrkyttämisestä.

MLL kerää varojaan esimerkiksi raha-automaattiyhdistykseltä, kuukausilahjoittajilta ja erilaisista keräysprojekteista. Meidän juoksumme tulee olemaan yksi tällainen projekti. Yksityiskohdat kuten tuottojen kohdentaminen ovat vielä työn alla.

Päivitys 27.7.2019: Keräyksen tuotot kohdennettiin sittenkin kaikkinensa Suomen Luontoliitolle. Jätin tämän jutun kuitenkin blogiin.

Kommentit

Suositut tekstit