Naisten päivä

Tänään on kansainvälinen naisten päivä. Naisten päivänä on tapana juhlistaa naisten sosiaalisia, poliittisia ja taloudellisia saavutuksia, mutta samalla myös nostaa esiin asianyhteyksiä, joissa edistystä edelleen tarvitaan.

Viime aikoina sekä idässä että lännessä on tapahtunut ikäviä tasa-arvoa ja naisten oikeuksia vaarantavia muutoksia. Mielestäni kaikki sellainen kehitys joka vaarantaa näiden minulle tärkeiden ihmisten oikeuksia on erittäin vastenmielistä. Suomessa sukupuolten tasa-arvo on onneksi kehittynyt pääosin parempaan päin vaikka monissa käytännön asioissa kuten työelämässä naiset yhä kokevat syrjintää.

Suurin osa aikuisista naisista elää parisuhteessa. Parisuhteen sisällä useista asioista sovitaan kahdenkesken mikä aiheuttaa myös riskin syrjinnälle. Naisella pitäisi ilman muuta olla oikeus miellyttävään hyvään parisuhteeseen siinä missä miehelläkin. Mikä sitten on hyvä parisuhde? En ole kummoinen parisuhde-ekpertti mutta löysin osuvalta kuulostavan listan eräästä parisuhdeblogista joka löytyy tuolta linkkiluettelosta. Vaikka blogin kirjoittaja Sami Minkkinen onkin mies niin hän kuitenkin myöntää oppineensa näistä asioista kantapään kautta. Hän saattaa olla oikeilla jäljillä kommenttikentän naisten ilmaiseman hyväksynnän perusteella.

Hyvän parisuhteen ominaisuuksia?
 
Kukapa ei tarvitsisi parisuhteessa sitä lempeää kosketusta ja oikeita sanoja, sekä ymmärrystä ja hyväksyntää. Ilman muuta ne voitaisiin sisällyttää jokaisen naisen parisuhdeoikeuksiin. Mutta entäpäs vapaus sitten? Eikös parisuhde ole nimenomaan vapaaehtoinen vapaudenmenetys?

Jokaisen ihmisen lainvoimaisiin perusoikeuksiin kuuluu itsemääräämisoikeus. Siihen oikeuteen ei tiiviskään parisuhde saisi vaikuttaa. Mietitäänpä asiaa. Mitä olisi kosketus ilman vapautta? Väkisinkosketus. Sanat ilman vapautta? Kuulustelu. Ei kuulosta kovin mukavalta.

Vapaus parisuhteessa koostuu hyvin normaaleista arkipäiväisistä asioista. Vapaus tehdä valintoja kotona ja työelämässä, vapaus muodostaa ikiomat mielipiteensä, vapaus päättää vaatetuksestaan ja hoitaa terveyttään ja kauneuttaan, vapaus valita harrastuksensa ja ystävänsä, ja niin edelleen. Nämäkään eivät kaikissa parisuhteissa ole itsestäänselvyyksiä sille naiselle vaikka eletään vuotta 2017. Saatikka että voisi vastaanottaa ihailua hyvän maun rajoissa ilman että tarvitsisi pelätä puolisonsa vetävän hernettä nenään sellaisesta.

Kosketus, sanat, ymmärrys, hyväksyminen, vapaus. Kuinka helppo noita viittä asiaa olisikaan edistää, jos me puolisot ottaisimme ne sydämen asiaksi. Sellainen asennetarkistus voisikin olla mukava teema tämänkertaisen naistenpäivän kunniaksi.

Naisten päivän sankareita 96 vuoden ajalta

Kommentit

Suositut tekstit