Totuus tai tehtävä

Totuus...

Muistan luvanneeni taannoin että kirjoitan blogissani totta. Onkin jo korkea aika altistaa tekstieni totuudenmukaisuus kriittiselle tarkastelulle.

Totuus ei pala tulessakaan, mutta sulaako se?

Vastaavuusteorian mukaan väite on totta jos sen ja havaitun todellisuuden välillä on yhteensopivuus. Yksinkertaisiin väitteisiin vastaavuusteoriaa on helppo soveltaa. Jos puussa roikkuvan omenan lähettämä aallonpituus mitataan ja siinä on selvä piikki 630–740 nanometrin välillä niin väitteen "tuo omena on punainen" voidaan tulkita olevan totta.

Jopa noin helpon väitteen kanssa pitää olla tarkkana. Pelkkä silmämääräinen havainto ei välttämättä riitä: sopivassa valossa punainen näyttää ihan muulta. Katsoja voi myös olla tietämättään hieman punavihersokea. Väitteen vertailu todellisuuteen täytyy siis suorittaa vakiovalaistuksessa ja havaintojen tekijän mittalaite eli silmät ja niitä ohjaavat aivot täytyy olla testattu ja luotettavaksi havaittu. Mutta kenen toimesta?

Kun väite on vähänkään monimutkaisempi niin vastaavuusteorian käyttö arjen keskellä voi osoittautua hankalaksi. Väitteen "maapallo on pyöreä" todistaminen häthätää mittauksilla joka kerta on turhan työlästä. Tähän tulee avuksi yhteensopivuusteoria. Sen mukaa tämä väite on totta kunhan se on yhteensopiva tavanomaisen maantieteeseen liittyvän keskustelun kanssa. Yhteensopivuusteorian kanssa pitää olla diplomaattinen. Jos soraääni väittää maapallon olevan geoidi niin totuus kuitenkin on että pyöreä se on.

Lenkkeily on minulle hyväksi, selvähän se. Vai onko? Pragmaattisen teorian mukaan jokainen riittävän hyödyllinen mielipide on totta. Totuus on siis mielipidekysymys. Mutta kyse ei ole toki mistä tahansa mielipiteestä vaan sellaisesta joka on niin hyödyllinen että selittää hyvin vastaan tulevia havaintoja eikä kohtaa mahottomasti ristiriitoja. Vaikuttaisi se olevan hyväksi pitkän kokemukseni pohjalta, lenkkeily, siis totta.

Koherenssiteorian mukaan väite on tosi jos se sopii osaksi aiempien uskomustemme kokonaisuutta. Kasvisruoka on terveellisempää kuin liharuoka, niinpä rypsiöljy on terveellisempää kuin voi, onhan se valmistettu kasveista. Ja margariini myös kunhan se on vähintäänkin aurgonkukkaöljystä prosessoitu.

Tieteellinen testi rasvojen terveellisyydestä allekirjoittaneen tapaan: laitetaan kaksi koehenkilöä autiolle saarelle ravintonaan vain kilo rasvaa. Toisella kilo voita, toisella kevytlevitettä. Kuukauden päästä käydään tarkistamassa tulos. Voinsyöjä hengissä. Totuus rasvojen terveellisyydestä selvitetty. Onko koherenssiteoria siis ristiriidassa tämän tutkimustuloksen kanssa?

"Onnellisuus on harvojen etuoikeus". Kansan syvät rivit varmaan hyväksyvät tämän väitteen todeksi sen kummemmin miettimättä. Konsensusteorian mukaan väite on totta jos siitä on riiittävän suuri yksimielisyys. Naapurilla on hienompi auto ja tyylikkäämmät vaatteet joten hän on onnellinen, minä en. Tuttavalla on enemmän Facebook ystäviä, voi onnen myyrää. Oi että jos saisin kaiken sen mitä muutkin niin olisinhan tosi onnellinen. Se ei todellakaan riitä että vain kääntää kasvot hymyyn ja päättää nauttia tästä elämästä.

Relativistisen totuuskäsityksen mukaan väite on totta jos oma intuitioni sanoo niin. Olenko siis kirjoittanut blogiini vain totta? Tottakai. Relativistina. Vain ja yksinomaan totta.

"On totta että heinäkuun juoksutapahtuma jännittää jo nyt". Deflationistisen totuusteorian mukaan käsite "totuus" on tarpeeton. Lauseen merkitys kun on ihan selkeä ilman totuuden vakuuttelujakin.

...tai tehtävä

Hyvä valmistautuminen lievittää jännäämistä. Siispä valmistaudutaan. Olen päättänyt ruveta pikkuhiljaa listaamaan kaikkea heinäkuun juoksutapahtumassa tarvittavaa. Tässä alustavaa luetteloa:
   - Juoksuvaatteet, muutamat kengät ja juoksureppu
   - Juoksuravinto muutamaksi päiväksi
   - Arkivaatteita
   - Vuodevaatteet ja muut yöpymiseen liittyvät varusteet
   - Hygienia ja lääkkeet
   - Puhelimia ja niihin varavirtaa viikoksi tai kahdeksi
   - Muuta ajankulua kuten lukemista
   - Laukkuja joihin edellämainitut mahtuvat

Jotain on jo tullut hankittuakin. Varustautuminen on tarkkaa hommaa, esimerkkinä juuri tilaamani kivat silmätyynyt.


Suomen yötön yö vaatii kunnolliset silmätyynyt

Kommentit

Suositut tekstit