Juoksutoiveiden tynnyri

 

Lopetan juoksemisen heti kun saan itselleni lupaamani haaveet toteutettua. Ikävä kyllä olen kirjannut ne tarkasti tänne blogiin niin eivät pääse unohtumaan.

Jo syksyllä 2016 uhosin lähteväni juoksemaan Transcanaria-ultrajuoksun Gran Canarian saarelle. Vuonna 2017 pisin reitti olisi ollut 265 kilometriä pitkä sisältäen 16,5 kilometriä pystysuoraa nousua eli kaksi kertaa meren pinnasta Mount Everestille ja takaisin. Tarjolla oli myös lyhyempiä reittejä: 125 km, 82 km, 42 km, 30 km, 17 km. Tämä kisa on ollut jo haaveena jonkin aikaa kun olen saanut lukea tuttujen juoksijoiden raportteja siitä. Tätä varten odottelen rauhassa Korona-tilanteen helpottumista.

Jouluna 2017 ideat olivat jo täysin eri levelillä. Pohdinnoissa esiintyi Valtatie 66 Chicagosta Los Angelesiin. Aikataulu jäi siintämään hamaan tulevaisuuteen. Haisi vähän liikaa projektilta vielä siinä vaiheessa. En tosin pääse lopettamaan juoksuharrastusta koska tämä suunnitelma ei katoa.

Samassa yhteydessä mieleen nousi pari uutta urheilulajia joiden kokeilemiseen ei kynnys ole kovin korkea, mutta en vain ole saanut aikaiseksi. Nämä lajit ovat seikkailu-urheilu ja triathlon. Totta puhuakseni seikkailu-urheilun tunnelman haluan kokea jossain vaiheessa ihan varmasti, triathlon jää odottelemaan innostuksen kehittymistä.

Kuuman kesän 2018 lopulla suurimmiksi haaveiksi nousivat pitkät juoksuseikkailut. Erikoisimpina ideoina mainittakoon geokätkösuunnistus Helsingistä Nuorgamiin ja E10-kaukovaellusreitin juoksu Suomen osalta pohjoisesta etelään. Kumpikaan niistä ei ole helppo ja vaatii melkoisen valmistautumisprojektin sekä pari kuukautta aikaa. Jälkimmäisen osalta haastavinta olisi E10 linjauksen saaminen kulkukelpoiseksi gps-jäljeksi. Geokätkösuunnistus voisi olla tehtävissä helpommin, mutta ei tunnu yhtä kiinnostavalta.

Vuoden 2019 alussa kävi mielessä että miksen juoksisi ihan vaan Helsingistä takaisin Nuorgamiin. Siis ylämäkeen. Siitähän jo kesällä 2017 vitsailitiin, että kääntyisi vain merenrannassa ja lähtisi takaisin päin.

Syksyllä 2019 ideavalikoimaan ilmaantui ensimmäistä kertaa SwimRun. Myös uuden vaellusseikkailun toteuttaminen kävi mielessä, tällä kertaa rinkka selässä juomarepun tilalla. Nämä jäivät tarkennusta odottamaan.

 Jouluna 2019 tarkentui kuuluisuutta saaneen kärryjuoksijan seuraava projekti. Jäämereltä, tai ainakin Lyngen-vuonon perukasta Norjasta pystyisi teoriassa juoksemaan perämeren rantaan noin viikossa, Torniojoen kannaksen ylittäen. Yöpymiset onnistuisivat vaikka mökkimajoituksella: Kilpisjärvi, Ropin pirtti, Karesuvanto (yöpyminen Hetta), Muonion Harriniva Safaris, Kolarin Gasthaus Riitan Majatalo, Pellossa montakin majoitusvaihtoehtoa, samaten Ylitorniossa. Perillä Torniossa voisi pulahtaa vilvoittavaan meriveteen ja käydä Haaparannalla Ikeassa syömässä ne kuuluisat lihapullat. Tämä ei useista syistä toteutunut vielä vuonna 2020 mutta on selvästi parhaiten suunniteltuna eli sen kun vain lähtee.

Helpohkosti toteutettava on myös helmikuussa 2020 mieleen juolahtanut Kiilopään Kierros, lainaus Kiilopää-blogista:

"Kiilopään Kierros on erittäin vaativa tunturiretkeilijän kuntosuoritus. Siihen sisältyy Saariselän tunturialueella kymmenen yli 500 metrin korkuisen tunturihuipun valloitus, noin 90 km:n mittaisella reitillä joko suksilla tai jalan omin varustein tavoiteajassa. Usein tavoiteajaksi valitaan yksi vuorokausi. Vuonna 1978 määritellyt tunturit ovat:

  1. Kiilopää 546 m
  2. Rautupää 525 m
  3. Lankopää 510 m
  4. Vaselmapää 520 m
  5. Tuiskupää 530 m
  6. Niilanpää 530 m
  7. Kutturapää 515 m
  8. Lupukkapää 620 m
  9. Ampupää 530 m
  10. Terävänkivenpää 510 m

Reitin valinta on vapaa, mutta se on annettava etukäteen kartalla suorituksen vastaanottajalle. Levähdyspaikkoina saa käyttää alueen autiotupia ja laavuja. Huipulla käynnit todistetaan siellä otettavilla ryhmävalokuvilla."

 

Myöhemmin keväällä sain ajatuksen lähteä juoksuvaellukselle joko kahdestaan vaimon kanssa ellei sitten isommallakin porukalla, kunhan Korona hellittää. Luultavasti käymme ensin harjoittelemassa Kungsledenin reitillä pohjois-Ruotsissa ja myöhemmin lähdemme Etelä-Eurooppaan vähän pidemmälle reissulle. Ajatuksena on tukeutua majoituksessa suurelta osin mökkeihin. Ajatuksena on keskiraskas reissu, sellainen jossa kuitenkin ehtii myös maisemiin ja paikalliseen elämään hieman tutustua.

Blogin ulkopuolella olen seurannut NUTS-300 tapahtumaan liittyvää uutisointia, joten kirjattakoon se nyt tähän ettei unohdu.

🍀🍀🍀

Aiemmin mainittu Joulu 2017 pitää huolen että juoksuharrastukseni jatkuu vielä tovin. Silloin innostuin nimittäin 100 km juoksukisaan osallistumisesta 100 vuotiaana. Siihen on vielä aikaa valmistautua, joten en pääse lopettamaan juoksua ihan vielä.


 

Kommentit

Suositut tekstit