Seppolan sankarit

Seppo Moilasen kotisivuilleen perustamasta keskustelufoorumista kehittyi tällä vuosituhannella suomen suurin juoksufoorumi. Sivusto tottelee nykyään nimeä Juoksufoorumi.fi, mutta minulle ja monelle muulle se tulee aina olemaan Seppola. Ultrajuoksijat olivat alusta lähtien Seppolan suuria sankareita.

Ajauduin monen muun tavoin ultramatkojen pariin seurailemalla foorumilta lajin harrastajien lähes absurdilta tuntuvia koettelemuksia. Verrattuna trendikkäisiin Facebook-ryhmiin perinteisellä foorumilla on yksi etu puolellaan. Foorumin postit ovat vieläkin kaikkien kiinnostuneiden selattavissa vuodesta 2005 lähtien. Seppolassa esiinnytään pääasiassa nimimerkillä. Foorumilaisten tapaamiset luonnossa omalla nimellään ovatkin monella tapaa mieleenjääviä kohtaamisia. Seppolan ultraajat ovat monipuolinen joukko. Tässä lyhyt esittely muutamasta:

JiiTee houkutteli minut ottamaan ultraneitsyyteni 6 tunnin sijasta 24 tunnin kisassa. Kuulemma parempi tunnelma. JiiTee oli itse kilpailun puuhamies ja osallistui myös kisaan upealla tuloksella. Kaksi seuraavaa Kaustisen kisaa olivat myös JiiTeen käsialaa. Hän on hieno hymyilevä persoona kuten koko Kaustisen talkooväki.

Petteri.Vartiainen on niitä harvoja jotka foorumilla esiintyvät koko nimellään. Hänen foorumijutuissaan on aina ajatusta ja niistä paistaa reipas elämänilo. Sama sisäinen solarium ja kanssakilpailijoiden huomioonottaminen hohkaa hänestä myös kisoissa vaikka ei aina kärkivauhdissa olisikaan.

Karva omaa huumorintajun, väittäisin. Ensimmäisissä Kaustisen kisoissa selostaja onnistui molemmalla kertaa visioimaan loppukirikamppailun oman kylän pojan ja Oululaisen vierailijan välille. Karvalla oli tapana suunnitella juoksurytmi kävelyn ja juoksun vuorottelulla hyvin tarkasti. Sellaista metronomia vastaan Oulun poika kävi tunteella vain vaistoaan kuunnellen. Eihän nämä vakavia taistoja olleet, sellaista hauskanpitoa.

Shamaanin piti olla pitkähiuksinen ultrajumala. Kun tapasin hänet ensimmäistä kertaa foorumin ulkopuolella, oli hän leikannut tukan pois. Shamaani osoittautui miellyttäväksi herrasmieheksi jolla oli saavutuksia vuosien ajalta.

Koskinen on kehittynyt vuosien aikana sisupussista huikeita suorituksia tehneeksi elämäntapaultraajaksi. Koskinen pitää hienoa juoksublogia ja on muun muassa juossut Nuorgamista Hankoon keväällä 2014. Ei huonosti laajalle levinneeseen syöpään aikanaan tuomitulta. Olin yhden päivän ajan Koskisen mukana "1000 Mailia Elämälle" tapahtumassa ja tuo kokemus toimi innoittajanani myös 2017 Nuorgam-Helsinki juoksun osalta. Käyn kylässä Hämeenkyrössä aina kun ehdin eli harvoin.

Cosmos74 on toinen juoksuaan ja elämänkatsomustaan laajentanut ultrapersoona, tuo blogosfäärin Tonava Kaunoinen. Cosmos74 järjestää monenlaisia ultra- ja muita tapahtumia Nivalassa bloginsa kautta ja alan olla jo vakio-osallistuja niissä. Päänahkoja cosmokselta löytyy esimerkiksi kuuden päivän kisasta Balaton-järven rannalta.

Jamaatta astui ultramaailmaan tekemällä 100 kilometrin hyväntekeväisyystempauksen lähiöpubissa juoksumatolla. Työ- ja perhekiireistään huolimatta hän on parantanut tuloksiaan vaikka harjoittelumäärät ovat olleet kohtuullisia. Jamaatta on synnynnäinen dieselsymppis jonka kävelyvauhti on uskomaton.

James
ja StanleyPark ovat molemmat ahkeria foorumilaisia ja juoksublogien pitäjiä. Kummallakin on vyöllään kovat tulokset 48 tunnin juoksusta - tuosta maantieultrien raastavimmasta koettelemuksesta. Vaikka tunsin heidät useiden foorumikeskustelujen kautta niin näin heidät livenä vasta omassa getsemanessani, Kaustisen 48 tunnin kisassa. He olivat matkustaneet eteläsuomesta asti seuraamaan tuon ainutlaatuisen tapahtuman maaliintuloa. Liikutusta oli mahdoton pidätellä kun he kävivät vuoronperään kättelemässä ja onnittelemassa meidät maaliinpäässeet. Sittemmin he ovat hankkineet kannuksia huipputason polku-ultraajina, James Alpeilla ja StanleyPark muualla Euroopassa.

Seppolan naisenergiaa minulle edustavat Mönkijä, Tassuttelija sekä V.Kurppa. Hahaa on teitä paljon muitakin. Mönkijä on sitä mitä kuka tahansa suomalainen perusnainen voisi olla jos vain uskaltaisi. Tassuttelijan jäätävää huippu-urheilijan päättäväisyyttä sain seurata Kaustisella 2011 lähietäisyydeltä. V.Kurppa on sanavalmis sairaanhoitaja pohjoisesta - uhmakas sisupussi ja lämmin ihminen.

Seppolassa pyörii myös legendoja. Spiros on kuulunut lajin huipulle jo 80-luvulta asti ja juossut 246 km pituisen Spartathlon-juoksun käsittämättömät 15 kertaa läpi. Suomen Hitain Ultrajuoksija pitää vielä hallussaan 12-tunnin suomen ennätystä vuodelta 1999. Raskainta sarjaa edustavat X-Caliber, Professori ja Hietsu upeilla tuloksillaan kuninkuusmatkalla 24-tunnin juoksussa. Kahta edellistä näin viimeksi M.Bonesin järjestämässä Ultraintervalli-tapahtumassa Bodomjärvellä, kun taas Hietsu on pyörinut viime aikoina kesäisissä polkutapahtumissa.

Jykke71 tutustui Seppolaan suunnitellessaan ensimmäistä ultrakisaansa 2009.
Sen jälkeen on muutamia hetkiä tullut foorumilla roikuttua ja mitä kummallisimpiin tempauksiin lähdettyä mukaan. Jotain on myös jäänyt hampaankoloon kuten kovalla uholla lanseerattu Jäämereltä Suomenlahdelle joka ei koskaan toteutunut. Nuorgam-Helsinki 2017 toimikoon korvikkeena.

Vaikka sosiaalinen media on pirstaloinut harrastajat sinne sun tännä niin kyllä
Seppola vielä hengissä on. Jos jotain tietoa tai mielipidettä ei sieltä löydy niin silloin sitä ei luultavasti ole olemassakaan. Käykääpäs katsomassa vielä kun se on mahdollista.

Kommentit

Suositut tekstit