Päivä 12: Itäpuolentie

Rovaniemen taajamat ohittava reitti sisälsi monen monituista risteystä ja mutkaa. Niinpä huollon pojat merkitsivät niitä kreppinauhoilla ja liidulla. Lähdössä meitä tuli kannustamaan oman seuran mies Vesa Välipirtti joka oli matkalla Ylläs-Pallas-Hetta 135 kilometrin kisaan. Lupasimme seurata innokkaasti GPS-pallukoita, sen minkä juoksemiselta ehdimme.

Lähdössä huomiota veivät sekä TV-kuvausryhmä että dokumentintekijät. Myös Markku ja Eija olivat mukana startissa vaikkeivät juosseetkaan koko etappia. Yritimme tehdä normaaleja lähtövalmisteluja vaikka meitä hiukan huvitti Liukkas-Mikon TV-kameroiden edessä käynnistämä innokas venyttelyhetki.

Lähdin liikkeelle samassa joukkiossa Rebekahin ja Saksanpojan kanssa jutellen. Rebekah:lla oli ollut polvi kipeä. Niin kipeä että hän oli joutunut turvautumaan kipulääkkeisiin ja kineesioteippaukseen, mutta pyörätieosuuksilla hän innostui silti juoksemaan reippaalla vauhdilla. Ounasvaaran jälkeen pyörätie kulki Kemijoen vartta ja yllättäen Saksanpoika hyppäsi alas tiheään pusikkoon. Ihmettelimme hetken mikä hänelle tuli - menikö valokuvaamaan vai isolle hädälle. Vai uimaan kenties?

Rebekah pystyi juoksemaan hyvää vauhtia ensimmäisen kympin ja jäi sitten valokuvailemaan alikulkusillan graffiteja. Minä jatkoin matkaa itsekseni. Jälkeenpäin hän kertoi että oli joutunut pysähtymään polven takia eikä valokuvauksen.

Hetken juostuani sain kiinni Jannen, Helin ja Mikon. Jatkoimme rauhallista Kemijoen itäpuolista tietä kohti Kemiä. Tie kumpuili ja mutkitteli kivasti vaikka välillä oli jopa kahden kilometrin pituisia suoria osuuksiakin. Itäpuolentie kulki suurimman osan ajasta lähes asumattomissa erämaisemissa. Liikenne oli vähäistä ja juoksuilma sadetta enteilevä mutta sitä saatiin vain muutama pisara. Aikaa meillä meni 44 kilometrin matkalla 4:59:49. Taisimme pitää lopussa puolivahingossa vähän vauhtia että menee alle viiden tunnin.

Yöksi pääsimme sukumme omistamaan kesäpaikkaan, entiseen Shakki-Baarin majataloon yöpymään. Isäni oli leikannut nurmikon, tuulettanut tilat ja lämmittänyt saunan. Asuntoautot mahtuivat mukavasti pihalle vaikka sisäänajoväylä olikin hieman vesakoitunut. Seurueemme ihastui perinteisen majatalon idylliin ja halusi jäädä vielä toiseksikin yöksi. Ensimmäisenä yönä sisällä nukkui isäni lisäksi vain kuskipojat ja minä, toisena yönä jo enemmän väkeä. Esittelin pitkin iltaa huoneita ja antiikkiesineitä. Keittiössä keittelimme kahvia vuoron perään Eijan ja Ilveksen Miähen kanssa. Saunassa käytiin iltaan asti monessa erässä ja vanhanaikainen pehmeälöylyinen kellarisauna keräsi yhtä lailla ihastuksen huokauksia.

Liukkari-Mikko tuli alkuillasta käymään ja pyysi juoksijoita yhteiselle venyttelyhetkelle. Raivasin yläkerran olohuoneeseen tilaa ja aloimme venyttelyn. Olimme ehtineet venytellä muutaman minuutin Mikon reippaassa ohjauksessa kun Rebekah purskahti itkuun ja sanoi että polveen sattuu. Hän lähti alakertaan ja voimistelutuokio jatkui.

Menin hetken päästä perään, ja kysyin mikä on. Häntä harmitti että polvi on kipeä eikä hän pysty juoksemaan muiden mukana. Koetin lohduttaa että kyllä se paranee kun juokset pari päivää hitaammin ja vaikka vaeltelet maaliin kävellen jos muu ei auta. Olin huolissani että ihminen joka varta vasten tulee toiselta puolelta maapalloa Suomeen juoksemaan joutuisi jättämään kesken. Hän kiitti sanoista ja lähti asuntoautoon.

Rebekah oli puhunut että tekisi yhteiseksi iltapalaksi ranskalaisia paahtoleipiä mutta emme saaneet seuruetta enää saman pöydän ääreen sen illan aikana. Seuraavana aamuna ne olivat keittiönpöydällä valmiiksi tehtynä kun heräsimme. Ne olivat tosi hyviä. Rebekah oli muutenkin paremmalla tuulella. Kun kysyin edellisillasta, hän vastasi: "It all just became too intense".

Kuvia, sekä omia että luvan kanssa lainattuja (kiitos Janne, Markku, Heli, Rebekah):


Huoltopojat evästävät juoksijoita reittimerkinnöistä
Vesa piipahti katsomaan juoksijoita
Lähdön tunnelmaa
Venyttely tallentuu filmille
Lähtöselfie Rebekahin tapaan
Verryttelytuokio pitemmän kaavan mukaan
Matkalla
Saksanpoika lähestyy Itäpuolentien risteystä
Rovaniemeläistä tunnelitaidetta
Dramaattinen venyttelyhetki Shakki-Baarin yläkerrassa
Shakki-Baarin kellarissa
Saunan kiuas ja muuripata

Kommentit

Suositut tekstit